latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:27 | Autor: SRNA

Vozači da ne voze pod dejstvom alkohola!

U Republici Srpskoj do 15. januara trajaće kampanja s ciljem da se smanji broj vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola s obzirom na to da je za 11 mjeseci čak 1.098 takvih vozača prouzrokovalo saobraćajne nezgode.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas novinarima u Banjaluci da je kampanja "Stop alkoholu na točkovima" počela juče i da su u njeno sprovođenje uključene republičke institucije i jedinice lokalne samouprave.

Radović je naveo da je svaki šesti vozač pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nezgodu, a da je svaki drugi izazvao saobraćajnu nesreću sa stradalim licima.

Prema njegovim rječima, posebnu pažnju treba posvetiti mladim vozačima koji naročito u kasnim noćnim časovima pod uticajem alkohola učestvuju u saobraćajnim nezgodama.

Načelnik Јedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Goran Šmitran upozorio je da je u vrijeme praznika pojačana frekvencija saobraćaja zbog dolaska lica koja rade u inostranstvu.

On je naveo podatke prema kojim je za jedanaest mjeseci ove godine od 7.766 saobraćajnih nezgoda 1.098 vozača prouzrokovalo nezgode pod dejstvom alkohola.

Šmitran je dodao da novi Zakon o prekršajima, prema kojem će lice kod kojeg se utvrdi prisustvo alkohola veće od jednog promila biti lišeno slobode na 12 časova, omogućio da se takvi vozači stave pod nadzor.

Prema njegovim riječima, primjenom ovog zakona je od 26. jula do 15. decembra blizu 800 lica lišeno slobode čineći prekršaje u saobraćaju.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov rekla je da će inspekcija u narednom periodu pojačano kontrolisati primjene uredbe o zabrani usluživanja, prodaje i točenja alkohola maloljetnim licima i da će kontrole biti obavljane i u danima vikenda i prazničnim danima.

Načelnik Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka Zoran Novaković pozvao je vozače da ne sjedaju za volan kada konzumiraju alkohol, te napomenuo da se tokom novogodišnjih i božićnih praznika konzumira mnogo više alkohola.