latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:48 | Autor: Agencije

Zahuktava se predsjednička trka u Hrvatskoj

Predsjednička trka u Hrvatskoj se zahuktava, a kandidati sve više zauzimaju i onlajn svijet, gdje se najviše spominju kandidati Socijaldemokratske partije Ivo Јosipovića i Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović
Beograd "legalizuje" Zagreb - Foto: RTS
Beograd "legalizuje" ZagrebFoto: RTS

Analiza  "Mediatoolkita alata" za praćenje medija pokazala je kako prema broju spominjanja prednjače Јosipović i Grabar Kitarović, ali da se i kandidati Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić i "Živog zida" Ivan Sinčić ipak spominju u pozitivnijem kontekstu.

Zanimljivo je da Tviter korisnici aktivnije spominju kandidate od Fejsbuk korisnika.

Iako Ivo Јosipović ima najveću prisutnost u onlajn medijima, zahvaljujući svojim predsjedničkim dužnostima, ostali kandidati ga sustižu pa Sinčić ima dvostruko više spominjanja od prošle sedmice.

Iako je u prvoj sedmici praćenja infografika ukazala da se o predsjedničkim kandidatima raspravlja i na forumima, ove sedmice je na tim kanalima nastupila tišina.

Glasački listići za predsjedničke izbore, koji će u Hrvatskoj biti održani 28. decembra, odštampani su i biće poslati u inostranstvo i udaljenije dijelove zemlje, poput ostrva, saopštila je Državna izborna komisija.

Do kraja sedmice listići će biti poslati svim opštinskim i gradskim izbornim komisijama.

Glasački listići su bijeli i na njima su abecednim redom navedena imena četvoro kandidata za predsjednika Republike - Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Ivo Јosipović (SDP), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Sinčić (Živi zid). Šesti po redu predsjednički izbori raspisani su za 28. decembar, dok bi drugi krug izbora, ako do njega dođe, bio održan 11. januara naredne godine.