latinica  ћирилица
17/12/2014 |  08:59 | Autor: Agencije

Brok: Turska se sve više udaljava od EU

Predsjednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Elmar Brok ocijenio je da se Turska sve više udaljava od Evrope

On je, u intervjuu za bečki dnevnik "Standard", istakao da, zbog ophođenja s novinarima i opozicije, EU neće sada biti u stanju da otvara pregovore o novim poglavljima.

"Postaje sve teže, prije svega, kada se osnovna prava slobode izjašnjavanja krše. Moramo vidjeti kako da Tursku vratimo na pravi put jer se kreće u pogrešnom pravcu", podvukao je Brok.

On je, u vezi s kritikom Međunarodnog monetarnog fonda o nedovoljnim reformama u Ukrajini, ukazao da je nova vlada uspostavljena tek prije par nedjelja, ali da se potrebne mjere moraju sprovesti.

Prema njegovim riječima radi se o procesu transformacije, kroz koji su prošle i druge zemlje, a koje stoje u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Takav reformski proces provesti kada Rusija u zemlji vodi rat i drži dio zaposjednut, nije lako. Mora se imati u vidu da ruska politika destabilizacije djeluje", objasnio je on podržavajući sankcije protiv Moskve.

Što se Palestine tiče Brok je rekao da Evropska narodna stranka smatra da ne treba bezuslovno priznati državu, ali da podržava rješenje dvije države, što podrazumijeva i priznavanje Palestine.

"To bi trebalo da se odvija postepeno i usaglašeno s razvojem u mirovnim pregovorima", poručio je Brok najavivši da će frakcija Evropske narodne partije u EP glasati protiv priznanja Palestine.