latinica  ћирилица
17/12/2014 |  09:36 | Autor: SRNA

Mogerini: Ostaće jedinstvo evrospkog bloka

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da će evropski blok ostati ujedinjen po pitanju Ukrajine, uprkos pritisku nekih članica da se ukinu ili ublaže sankcije uvedene Rusiji.

Mogerinijeva je, tokom svoje prve posjete Ukrajini od kada je u avgustu imenovana na dužnost šefa evropske diplomatije, rekla predsjedniku Petru Porošenku da će Brisel blisko sarađivati sa Kijevom.

"Razgovarali smo o načinu na koji će EU zadržati svoje jedinstvo, koje postoji i postojaće, i podržavati puno sprovođenje svih tačaka sporazuma iz Minska", naglasila je Mogerinijeva.

Prema njenim riječima, EU će ostati u Ukrajini kako bi se osiguralo okončanje sukoba uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

Mogerinijeva je u Kijev doputovala pred sutrašnji samit EU na kojem će biti donesena odluka o eventualnom jačanju ili ublažavanju sankcija uvedenih Rusiji.

Članice EU, poput Bugarske i Italije, te dio njemačke poslovne zajednice i političara, žele da sankcije Rusiji budu ublažene ili ukinute.