latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:29 | Autor: SRNA

U napadu talibana na banku 10 mrtvih i 14 ranjenih (VIDEO)

Najmanje 10 lica je ubijeno, a 14 ranjeno nakon što su talibanski ekstremisti upali jutros u predstavništvo Kabulske banke u glavnom gradu provincije Helmand - Laškar Gahu.
Napad Talibana u Helmand - Laškar Gahu - Foto: TANЈUG
Napad Talibana u Helmand - Laškar GahuFoto: TANЈUG

Među žrtvama su pet policajaca i pet civila, prenosi AFP.

"Prema našim informacijama, u napadu su učestvovala četvorica talibana, od kojih je jedan aktivirao eksplozivne naprave, dok su trojica stupila u obračun sa snagama bezbednosti", rekao je Farid Ahmad Obaidi, portparol policije provincije na jugu Avganistana.

Portparol policije Helmand Omar DŽvak rekao je da su, prema poslednjim informacija, sva tri napadača ubijena.

On je naveo da je eksplodirala još jedna bomba koja je aktivirana u trenutku dolaska ambulantnih kola, kada su dva civila ranjena.

Zaposleni u banci, koji su imali sreću da pobjegnu, prenijeli su da su talibani iskoristili ogromnu gužvu u banci, budući da su u tom momentu vladini službenici došli da podignu sa računa svoje plate.

Vlasti za sada ne saopštavaju koliko ljudi je bilo u banci u trenutku trajanja sukoba.

Portparol talibana je preuzeo odgovornost za napad na Kabulsku banku, koja je 2010. jedva preživela korupcionašku aferu koja je otkrila pronevjeru od 900 miliona dolara.

Napad avganistanskih talibana došao je samo dan nakon što su pakistanski talibani izveli oružani napad u vojnoj školi u Pešavaru, usmrtivši 141 osobu, od čega su 132 bili učenici.

Stravičan napad u školi su osudili i talibani iz Avganistana.

Pakistanski talibani su odvojeni od avganistanskih, ali su u savezu s njima. Cilj i jednih i drugih je da sruše vlade svojih zemalja i ustanove islamsku državu.

Analitičari smatraju da Avganistan sve više tone u nestabilnost kako se približava 31. decembar, što je krajnji rok za povlačenje stranih trupa predvođenih NATO, posle 13-godišnje misije borbe protiv talibana.

U proteklo vrijeme su pojačani napadi na vojne autobuse, timove za deminiranje terena i strana predstavništva u Kabulu.

Povlačenje NATO-a biće prilika za avganistanku policiju i vojsku da preuzmu kompletnu nadležnost nad cijelom zemljom.