latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:01 | Autor: TANЈUG

Јoksimović: Za Srbiju nema novih uslova EU

Ministarka bez potfelja zadužena za evropske integracije Јadranka Јoksimović rekla je da EU Srbiji ne postavlja nove uslove za napredak u procesu pridruživanja.

Ona je navela da bi trebalo razjasniti detalje u vezi sa primjenom Briselskog sporazuma.

U Briselu je održan sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje na kome Vladu Srbije predstavlja ministarka Јoksimović.

"Nema novih uslova, već samo standarda koje treba da dostignemo", rekla je Јoksimović poslije sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u sjedištu Evropskog savjeta.

Ona je kazala da je Srbija pomalo razočarana što ove godine nije dobila vremenski okvir za otvaranje prvih pregovaračkih poglavllja, ali da će to samo dati dodatni podsticaj za rad na evropskiim integracijama.

"EU ostaje naša srednjoročna i dugoročna strategija", poručila je ona.

Јoksimović je rekla da postoje nedoumice u vezi sa poglavljem 35, odnosno za sprovođenje Briselskog sporazuma, a za koje neke zemlje insistiraju da se prvo otvori.

"Puna primjena Briselskog sporazuma ne može biti uslov za otvaranje poglavlja 35, jer nam niko nije jasno objasnio model kako će se to poglavlje otvoriti, a naš stav je da treba da sjednemo svi zajedno da to razjasnimo", izjavila je ona.

Јoksimović je istakla da je srpska strana svesna svojih obaveza u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali da isto očekuje i od druge strane i da se nada da će nastavak dijaloga na visokom političkom nivou, koji se očekuje početkom januara, biti prilika da se neke nedoumice otklone.

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs, koji je učestvovao na današnjem sastanku, potvrdio je na zajedničkoj konferenciji za medije da EU ne postavlja prepreke na evropskom putu Srbije i da je ministarki tokom razgovora jasno stavio do znanja da u Briselu žele uspjeh Srbije.

“Nema novih uslova, ali očekujemo aktivniji pristup sprovođenju Briselskog sporazuma kako bismo u dogledno vrijeme mogli da otvorimo poglavlje 35“, izjavio je on i dodao da se od Srbije takođe očekuje da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa evropskom, ali da se to ne tiče samo odnosa prema Rusiji i Ukrajini, već je riječ o širem spoljnopolitičkom spektru.