latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:07 | Autor: TANЈUG

Ivanović: Dokazujem nevinost za nedokazanu krivicu

- Siguran sam da ću apsolutno dokazati svoju nevinost, mada me frustrira činjenica da htio, ne htio dokazujem nevinost umjesto da tužilac dokazuje moju krivicu, rekao je lider GI SDP Oliver Ivanović, dodajući da će to trajati još nekoliko mjeseci i da će tražiti dosta vremena, energije, živaca, pa i novca, ali da nema drugog načina da sa sebe skine ljagu.
Oliver Ivanović - Foto: Novosti.rs
Oliver IvanovićFoto: Novosti.rs

 U Euleksovom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra bi trebalo da počne suđenje Ivanoviću, koji je optužen za navodno učešće u zločinima nad Albancima 1999. i 2000. godine.

- Nisu me slomili dugotrajnim pritvorom i psihičkim mučenjem, kako tumačim cijeli ovaj postupak. Ne mogu dokazati nešto što je apsolutno neistina, a ja ću dokazati svoju nevinost, naglasio je Ivanović uoči početka suđenja u intervjuu za Međunarodni radio Srbija.

Istakao je da je Tužilaštvo Euleksa usmjerilo sve napore da nekako potkrijepi svoju isfabrikovanu optužnicu, da su investirali mnogo vremena i sredstava, i da im sada nije "u interesu" da prihvate dokaze koje je sa advokatima nudio i u ovoj fazi postupka.

- Velika se prašina digla, i sad više niko ne želi da rizikuje, tim prije jer Euleks potresa afera u kojoj su neki čelnici ozbiljno optuženi za korupciju i zloupotrebe položaja. Niko neće da na sebe preuzme bilo kakav rizik, a ja zbog toga ostajem u pritvoru, do daljeg, naglasio je Ivanović.

Napominjujući da mu nije bilo lako 11 mjeseci koje je proveo u pritvoru, pogotovu dok je bio u Prištini, u potpuno neprijateljskom okruženju pojačanom besprimjernom medijskom kampanjom, odvojen od porodice i prijatelja, Ivanović je dodao da mu je dolazak u mitrovački zatvor pomogao, a stalni kontakti sa advokatima, porodicom i prijateljima mu mnogo pomažu da se dobro pripremi.

On je rekao da je odluka sudije o njegovom puštanju na uslovnu slobodu potpuno neizvjesna, iako mu krajem decembra ističe odluka o produženju pritvora, dodajući da sve garancije Vlade Srbije da će u svakom trenutku biti dostupan pravosuđu Euleksa nisu bile dovoljne, iako su slične garancije zadovoljavale i sud u Hagu i mnogo značajnije ličnosti iz Srbije koje su odgovarale za mnogo značajnije optužbe.

Hapšenjem i vođenjem postupka protiv njega smatra da su svi izgubili jer je isključen iz javnog i političkog života, a mogao je mnogo da pomogne prije svega u Kosovskoj Mitrovici, čitavom sjeveru Kosova, pa i mladim ljudima koji su na veoma važnim i odgovornim funkcijama u Vladi Kosova i Skupštini Kosova.

A podtekst je drugi, dodao je on, navodeći da je počelo nekoliko velikih procesa za ratne zločine - Drenička grupa 1 i Drenička grupa 2, zatim nekoliko velikih korupcionaških afera sa 10 do 15 veoma poznatih albanskih političara, ministara, predsjednika opština, poslanika. Sprema se početak rada Suda za ratne zločine nad Srbima, a zajedničko svim ovim slučajevima je da su svi optuženi ili osumnjičeni - kosovski Albanci.

- Pokolebani, kompromitovani, zbunjeni Euleks je želio da nekako "izbalansira" nacionalnu strukturu, a ja sam za tako nešto bio najlakša meta, naglasio je Ivanović i dodao da će se njegovo odsustvo najviše odraziti na zastoj u poslovima oko uređenja Kosovske Mitrovice i sjevera KiM.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je  da je odbrana Ivanovića spremna za višemjesečno suđenje i da su Srbima koji u pritvoru čekaju skoro godinu na suđenje pogažena ljudska prava. On je kazao da u sudskom postupku koji predstoji očekuje da se pojavi preko sto svjedoka što ukazuje da će suđenje biti složeno i dugotrajno.

Vlajić je naglasio da optužbe protiv Ivanovića nisu utemeljene na dokazima i da vjeruje da javni tužilac nema nikakve dokaze.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina do doživotne robije.

U optužnici koju je krajem avgusta iznio šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova DŽonatan Ratel navodi se da je Ivanović 14. aprila 1999. godine u Sjevernoj Mitrovici, kao vođa srpske paravojne policijske jedinice podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila.

U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih poripadnika paravojnih snaga policije koji su bili pod Ivanovićevom kontrolom.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.