latinica  ћирилица
17/12/2014 |  13:43 | Autor: SRNA

Uhapšen osumnjičeni za napad na pozorište u Moskvi

Čečen Hasan Zakajev, osumnjičen za umiješanost u opsadu pozorišta u Moskvi, uhapšen je prilikom pokušaja prelaska granice između Ukrajine i Krima s lažnim pasošem, saopštio je ruski Istražni komitet

Nakon hapšenja Zakajeva (41), ruski zvaničnici su ponovo otvorili istragu o pogibiji 130 lica tokom opsade pozorišta u Moskvi.

Za Zakajevim je bila raspisana međunarodna potjernica.

Istražitelji navode da je on pripadao teroristiučkoj grupi čiji je vođa bio Šamil Basajev, koji je 2006. godini ubijen u susjednoj Ingušetiji.

Portparol ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da je Zakajev optužen da je organizovao prevoz naoružanja i eksplozivnih naprava u Moskvu.

On je podsjetio da su saučesnici u napadu na pozorište u Moskvi osuđeni 2004. i 2005. godine na zatvorske kazne između 7,5 i 22 godine.

"Samo se još jedan saučesnik, Gerikan Dudajev, nalazi na međunarodnoj listi najtraženijih", dodao je Markin.

Zakajev i Dudajev optuženi su za članstvo u kriminalnoj bandi, planiranje terorističkog napada i krijumčarenje oružja i eksploziva, prenio je TASS.

U oktobru 2002. godine, 40 čečenskih militanata upalo je u moskovsko pozorište "Dubravka", gdje su uzeli za taoce više od 900 ljudi.

Poslije trodnevnih pregovora, ruske bezbjednosne službe ubacile su uspavljujući gas u salu, nakon čega su specijalci upali u objekat i ubili sve napadače. Poginulo je i 130 talaca.

Istraga o ovom slučaju trajala je duže od četiri godine, ali je suspendovana 2007. godine. Tužilaštvo je saopštilo da je bilo nemoguće locirati optužene, Dudajeva i Zakajeva.