latinica  ћирилица
17/12/2014 |  15:57 | Autor: SRNA

Novi Grad: Obuka za žene sa invaliditetom

U Novom Gradu, Doboju i Loparama uskoro će početi obuka za 15 žena sa invaliditetom, najavila je sekretar Saveza paraplegičara Republike Srpske Milena Obradović na radnom sastanku u Udruženju paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih lica sa invaliditetom u Novom Gradu.
Novi Grad: Obuka žena sa invaliditetom - Foto: SRNA
Novi Grad: Obuka žena sa invaliditetomFoto: SRNA

Ona je navela da je riječ o petomjesečnom projektu koji realizuje Helsinški parlament građana uz finansijsku podršku EU.

- Obuka je ze žene koje na otvorenom tržištu rada ne mogu da ostvare rezultate zbog arhitektonskih i stručnih barijera, a edukacija će im omogućiti da izrađuju predmete za svoje domaćinstvo ili tržište, pojasnila je Obradovićeva.

Prema njenim riječima, stručna lica će žene na radionicama obučiti za rad na mašinama za šivenje, koje će žene dobiti na korištenje.

- Planirano je i održavanje okruglih stolova o temi `Društveni položaj žana sa invaliditetom u ruralnim područjima` jer su žene na selu, uglavnom, nezaposlene i nisu društveno angažovane. Hoćemo da ukažemo na taj problem, s obzirom da u malim sredinama čak postoje predrasude prema njima i invalidima uopšte, dodala je Obradovićeva.

Ona kaže da je cilj ukazivanje na probleme lica s invaliditetom kod ostvarivanja njihovih prava.

- S obzirom da je BiH ratifikovala konvenciju UN kao obavezujući dokument i entiteti i lokalne zajednice su obavezni da rješavaju te probleme, istakla je Obradovićeva.

Predsjednik Udruženja paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih lica sa invaliditetom Mirko Drljača kaže da će obuka biti značajna i omogućiti ženama sa invaliditetom da se angažuju i rade koristan posao.

Savez paraplegičara Republike Srpske ima osam opštinskih organizacija i okuplja 1.158 članova.