latinica  ћирилица
18/12/2014 |  22:17 | Autor: B92

Bundesliga: Milijarder preuzima Hofenhajm

Milijarder Ditmar Hop dobio je zeleno svjetlo da preuzme većinsku kontrolu nad Hofenhajmom naredne sezone poslije dvodecenijskog odlaganja.

Upros striktnoj kontroli vlasništva klubova u Bundesligi, Hop, koosnivač kompanije SAP, ispunjava jedno od izuzetaka pravila, poznato kao "50+1".

"Ključno za procjenu zahtjeva Hofenhajma je to što je Ditmar Hop preko 20 godina pružao značajnu finansijsku podršku kako za profesionalne, tako i amaterske timove kluba", stoji u saopštenju Bundeslige.

Pod sadašnjim pravilima, nijedan individualac ili kompanija ne smiju da imaju većinski udio u nekom klubu Bundesligi, osim ako nisu bili investitori u u posljednjih 20 godina jer liga želi da izbjegne privlačenje investitora koji imaju kratkoročne planove.

Јedini privatni klubovi u Bundesligi trenutno su Bajer Leverkuzen i Volfsburg.

"Prema odboru Bundeslige, uslovi za izuzetak za pravilo 50+1 su ispunjeni. Po tom pravilu, većinski odnos glasova ostaje samom klubu. O svim ostalim izuzecima odlučuje bod lige poslije zahtjeva u kojima je viđen značajna podrška klubu u vremenskom periodu od više od 20 godina", naglašava se u saopštenju.

Hofenhajm je uz veliku pomoć Hopa prošao kroz sve niže lige i ušao je u Bundesligu 2008. godine. Trenutno drži sedmo mjesto na tabeli.