latinica  ћирилица
19/12/2014 |  12:23 | Autor: Agencije

Lavrov: Nema pritisaka Rusije na Srbiju (VIDEO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u razgovoru sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem, da Moskva ne vrši politički, ni ekonomski pritisak na Srbiju kada je riječ o evropskom opredjeljenju Beograda.
Ministar Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov - Foto: RTS
Ministar Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej LavrovFoto: RTS

Ocijenio je da je predsjedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rješavanju konflikata.

"Mi se time ne bavimo. To je neokolonijalistitčno shvatanje. Sarađujemo u usaglašavanju sporazuma koji su uzajamno korisni za obje strane i nije korektno govoriti o političkom uticaju", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi, komentarišući izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel , da Rusija pokušava izvršiti politički i ekonomski pritisak na Srbiju.

Dačić je takođe napomenuo da Rusija ne vrši nikakav pritisak na Srbiju kada je riječ o evropskom opredjeljenju Beograda. "Nikada ni od jednog ruskog zvaničnika nismo čuli prijedlog ili zahtjev - Evropska unija ili Rusija", dodao je srpski šef diplomatije.

"Da bude potpuno jasno, želimo razvoj odnosa sa Rusijom koji ne idu na štetu nijednoj strani", dodao je Dačić.

Lavrov je ocijenio da je predsjedavanje Srbije OEBS-u veliki izazov, ali da Beograd može da bude fer posrednik u rješavanju konflikata.

Takođe, rekao je da je zvanični Beograd potvrdio da će, kada dođe na čelo OEBS-a, raditi objektivno i nepristrasno, prenosi Tanjug.