latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:15 | Autor: SRNA

Anđelković: Pritisak Njemačke na Srbiju sve bezočniji

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da pritisak Njemačke na Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo postaje sve bezočniji.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Povodom izjave njemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma da prvo poglavlje koje će biti otvoreno u pregovorima Beograda sa EU mora biti poglavlje koje se tiče Kosova, Anđelković ističe da nije nova činjenica da Nijemci uslovljavaju evrointegracije Srbije takozvanom normalizacijom odnosa sa Kosovom, na način koji u mnogome podrazumeva i de fakto priznanje.

"Kako se primiče dan kada treba da otvorimo poglavlja taj pritisak je sve veći i sve bezočniji i sve više to što se od nas traži liči na pravo priznanje Kosova.Mislim da to nije ništa novo, ali je nova agresivnost sa kojom Nemačka pristupa", rekao je Anđelković.

On ukazuje da se odgovor na pitanje zašto Njemačka tako pristupa, može naći u nedavnom zaključku Evropske komisije o proširenju EU u kojem se navodi koje preduslove mora da ispuni bilo koja zemlja kandidat za članstvo u EU.

"To su prvo vrlo rigorozni ekonomski uslovi, a ako se oni ispune, onda pod dva, da Evropska komisija konstatuje da EU ima kapacitet za proširenje i pod tri da se građani sadašnjih 28 članica izjasne o tome. Zamislite kolika je šansa da Hrvati, na primer, podrže ulazak Srbije u EU. Јasno je - nikakva", rekao je Anđelković.

On smatra da je time EU faktički, bar do daljeg, već zatvorila kapije za proširenje preostalih država Balkana i da sada samo traži neke dodatne izgovore kako bi krivica bila na Srbiji, a ne na EU.

"Јedan od takvih izgovora je ovoliki pritisak na Srbiju u vezi sa /samoproglašenim/ Kosovom", rekao je Anđelković.

Napominjući da Njemačka, u funkciji uspostavljanja svoje pune dominacije nad Balkanom, Srbiji više ne daje ni "štap i šargarepu", nego samo lažna obećanja i pritiske, Anđelković smatra da je u svemu tome dobro to "što su nam Nemci pokazali pravo lice".

"Valjda smo iz svega dosadašnjeg izvukli neke zaključke i da ne bi smeli da nasedamo na takve stvari. Јer nije ovde više pitanje samo Kosova, ovde je pitanje naše državnosti, sutra će doći na red pitanje Republike Srpske i svih srpskih vitalnih nacionalnih interesa", zaključio je Anđelković.