latinica  ћирилица
19/12/2014 |  20:29 | Autor: RTRS

Novi propust odlazećeg Savjeta ministara ugrozio radna mjesta (VIDEO)

Za deset dana ističe Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na repromaterijal koji se uvozi u BiH.
Obućari` - Foto: SRNA
Obućari`Foto: SRNA

Ni kratak rok za donošenje ovakve odluke za sljedeću godinu, kao ni činjenica da su upravo niže carinske stope u proteklih tri mjeseca bile svojevrstan vjetar u leđa privrednicima nije uticala na SDP-ovog ministra Zekerijaha Osmića da na jučerašnjoj sjednici Savjeta Ministara svoj glas da novoj odluci koja je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2015. godine.

Zbog toga je oštro reagovala poslovna zajednica- ovo je neprihvatljiv i nedogovoran odnos prema privredi u BiH, koji bi mogao dovesti do gašenja radnih mjesta.

Bez nove odluke nema ni razvoja tekstilne, obućarske i elektroindustrije, koje u BiH zapošljavaju oko 30.000 radnika. Evo i zašto, u narednih deset dana carinske stope na repromaterijal koji u BiH ne ulazi iz EU ili zemalja CEFTE biće od 1 do 4,5 odsto. Budu li od nove godine vraćene na 20% u pitanje će biti dovedena i radna mjesta.

Samo u banjalučkoj fabrici obuće Bema bez posla bi moglo da ostane 250 radnika.

“Ovakva odluka Vijeća ministara je totalno protiv interesa radnika i ne garantuje nam ovdje ekonomski opstanak u BiH jer moja dva ino partnera su najavili prestanak rada, odoše u Hrvatsku, rekao je za RTRS, direktor Beme Marinko Umićević.

Za Privrednu komoru RS ovakav odnos Savjeta ministara je neprihvatljiv i neodgovoran. O svemu su obavjestili i Vladu Srpske, u cilju da sve nadležne institucije učestvuju u rješavanju ovog problema.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS rekao je da Privredna komora RS zahtjeva od Savjeta ministara da održi još jednu sjednicu do kraja godine gdje treba da se donese ova odluka kako bi se obezbjedili uslovi da naša privredna društva nastave normalno da posluju.

"Očekujemo od Vijeća ministara da se sastane da produže i donesu pozitivnu odluku za korist za korist naših proizvođača i privrede BiH”, rekao je i Bruno Bojić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH.

A sve je zakuvao SDP-ov ministar Zekerijah Osmić, tvrdeći da je glasao protiv usvajanja jer je navodno u dnevni red uvrštena naknadno. Osmića su demantovale njegove kolege iz ministarstva spoljne trgovine BiH. I sami su svjesni, da će neusvajanje ove odluke dovesti u pitanje određeni broj radnih mjesta. Zbog toga je i od predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande zatraženo da u ponedjeljak bude održana telefonska sjednica SM.

“Gospodin Bevanda se saglasio s tim. Takođe, konataktirao sam i generalnog sekretara SM kako bismo djelovali u pravcu organizacije i nadam se da će biti i elementarne odgovornosti i elementarne političke volje, prije svega ministra SDP-a da dođe do te sjednice kako bi ova odluka bila usvojena”, kaže za RTRS, BOris Tučić ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Bude li tako, odluka bi trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku BiH, a od 1. januara 2015. godine, privrednici nastavljaju tamo gdje su i stali-da nabavljaju repromaterijal uz niže carinske stope.