latinica  ћирилица
19/12/2014 |  20:49 | Autor: SRNA

Vučić: Ne očekuje se uslov - priznavanje samoproglašenog Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da nikada nije čuo da je uslov za ulazak Srbije u EU priznavanje samoproglašenog Kosova i dodaje da taj uslov i ne očekuje.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Nikada nismo imali taj uslov. Oni znaju da, ako bi to bio uslov, to bi značilo prenošenje poruke Srbiji - ne želimo da vas skoro vidimo u EU. Nismo dobili taj uslov od EU, ili ga ja nisam čuo", rekao je Vučić.

Govoreći o 2020. godini kao mogućem datumu za ulazak Srbije u EU, Vučić je za američki Si-En-En rekao da se nada da Srbija to može da učini.

Na pitanje koliki je udarac za Srbiju otkazivanje projekta gasovoda "Јužni tok", Vučić je rekao da je to bio šok i da je Srbija na taj projekat računala zbog energetske sigurnosti.

"Naši stručnjaci sada rade na tome da nađu druge načine za snabdevanje naše zemlje gasom", istakao je Vučić.

Vučić je rekao da tajkuni više ne vode Srbiju, kao ranije, ali da je i dalje zabrinut zbog sudskog i pravnog sistema u kome "puno stvari mora da se prilagođava u budućnosti".

"Nema problema sa političkom voljom, nema zaštićenih osoba, nema zaštićenih tajkuna, nema zaštićenih političara. .. Ne kažem da smo preokrenuli situaciju, kažem da smo pokazali političku volju. Barem tajkuni više nisu nadležni za interese zemlje i naroda, kao što je to bilo u ovoj zemlji", dodao je Vučić.

Vučić je izrazio uvjerenje da Srbija može da privuče još mnogo investitora, ako unaprijedi pravni sistem