latinica  ћирилица
22/12/2014 |  15:02 | Autor: TANЈUG

Kampanja protiv Јugoslovena u Hrvatskoj

Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, samo 331, odnosno 0,007 odsto građana, izjasnilo se kao Јugosloveni, ali je posljednjih mjeseci paralelno s predsjedničkom kampanjom u zemlji intenzivirala borba protiv njih, piše zagrebački "Večernji list".

Protiv njih se, navodi dnevnik, vodi pravi verbalni rat, čiji su poruka i smisao možda najbolje sažeti na transparentu ispred Ministarstva branitelja "1991. protiv Јugoslavije, 2014. protiv Јugoslovena".

Premda se pod Јugoslovenima misli na aktuelnu vlast kojoj se pripisuje nedovoljno hrvatstvo i težnja bivšoj državnoj tvorevini, front otvoren protiv njih u Hrvatskoj, povod je da se preispita koliko Јugoslovena danas stvarno živi u Hrvatskoj, dodaje list.

Ono što je dostupno su rezultati posljednjeg popisa stanovništva - Hrvatska ima 4,456.096 stanovnika, a od toga se svega 331 izjasnio kao Јugosloven. Od 331 Јugoslovena u Hrvatskoj 261 je muškog pola, dok Јugoslovenki ima samo 70.

Najveća koncentracija Јugoslovena je u Zagrebu - njih 86. Druga pozicija na kojoj su se najviše grupisali je Primorsko-goranska županija gde ih je 44, slijedi Istarska sa 41 Јugoslovenom, potom Vukovarsko-sremska sa njih 27, a onda Karlovačka u kojoj se zadržao 21 Јugosloven.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ima ih 16, u Osječko-baranjskoj 14, a u Sisačko-moslavačkoj 13.

Najmanje Јugoslovena, po njih dvoje, živi u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

"Večernji list" je pokušao da istraži starosnu i obrazovnu strukturu hrvatskih Јugoslovena i u kojim su gradovima naseljeni, ali je ostao bez odgovora.

Naime, u Zavodu za statistiku dnevniku su objasnili da je riječ o tako malom statističkom uzorku da bi, kada bi im dali te podatke, prekršili Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer bi iz opisanih detalja odmah bilo jasno o kojim je pojedincima riječ i njihove bi ih sredine prepoznale.

Međutim, piše list, 331 "duša" koja se izjašnjava kao Јugoslaven (i koja se strateški rasporedila po cijeloj državi) na jednom cijelom društvenom spektru i dan-danas doživljava se kao ozbiljna prijetnja.

Tako je i glavni urednik "Glasa Koncila" u nedavnom komentaru splitskih protesta na Rivi (zbog fudbala) rekao da je "skup novi korak u orjunaškom produbljivanju jaza između hrvatskog sjevera i juga".

Premda je Ivan Miklenić kasnije objasnio da hajdukovce nije nazvao orjunašima, iz njegovih je riječi vidljivo da je za njega i dalje prisutna jugoslovenska pretnja Hrvatskoj.

Za razliku od njega, penzionisani admiral Davor Domazet Lošo prije nekoliko mjeseci je nedvosmisleno tvrdio da su Јugosloveni najveći problem u Hrvatskoj, a i predjsednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svom političkom obraćanju stalno se bavi temom Јugoslavije i Јugoslovena.

Prozivajući aktualnu vlast neokomunistima i jugonostalgičarima, Karamarko stalno, više ili manje direktno, upozorava na jugoslovensku prijetnju, podsjeća "Večernji list.

U politička prepucavanja kojima obiluje kampanja za predsjedničke izbore, a u kojima se rabi jugoslovenska terminologija, uključio se i ministar uprave Arsen Bauk.

Prije nekoliko dana je na svome Fejsbuk profilu objavio provokaciju povodom 25-godišnje gradnje puta Solin - Klis.
"Јugosloveni su je započeli, Јugosloveni je dovršili", napisao je Bauk i odmah naišao na kritike.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Tihomir Cipek njegov je komentar ocijenio neprimjerenim i naveo da ministar njime pristaje na političku komunikaciju koju koriste njegovi protivnici, čime se stvara verbalno nasilje.