latinica  ћирилица
21/01/2015 |  08:25 | Autor: SRNA

Počinje "Kustendorf"

Filmski i muzički festival "Kustendorf" ugostiće od danas do 26. januara mlade autore, ali i velika imena svjetske kinematografije poput Andreja Končalovskog, oskarovaca Alfonsa Kuarona i Nikite Mihalkova, Bertrana Tavernijea

Osmi međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" svečano će večeras u Drvengradu na Mokroj Gori otvoriti ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i osnivač festivala Emir Kusturica, uz spektakl inspirisan istorijom filma.

Poslije zvaničnog otvaranja, reditelju Andreju Končalovskom biće uručeno specijalno priznanje festivala "Nagrada za buduće filmove". Prije otvaranja, u Drvengradu će premijerno biti predstavljena izložba posvećena Končalovskom, koju je specijalno za Kustendorf pripremio Filmski muzej iz Lođa. Stvaralaštvo Končalovskog je predstavljeno jedinstvenom kolekcijom arhivskih materijala koju čine filmski plakati, fotografije i kadrovi iz filmova koje je režirao.

U konkurenciji kratkih filmova, za zlatno jaje , srebrno i bonzano, konkuriše 17 filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Njemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije.

Ovogodišnji žiri čine, predsjednik Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar.

Biće, tradicionalno, dodijeljena i nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju.

U šest festivalskih dana biće prikazani i filmovi u drugim programima.

Tako će posjetioci i učesnici festivala moći da vide "Bijele noći poštara Alekseja Trjapicina", režisera Andreja Končalovskog, koji je nagrađen "Srebrnim lavom" u Veneciji, kao i film Roja Andersona "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju", koji je na istom festivalu nagrađen "Zlatnim lavom".

Ljubitelji filma moći će da pogledaju i omnibus "Razgovori sa bogovima", sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona.

Biće prikazan i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova "Sunčanica".

Direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurisano izdanje filma Šarla Vanela "U noći".

U programu dugometražnih filmova biće prikazan igrani film "Otvoreni kavez", kojim debituje Siniša Galić, dok će Goran Stanković prikazati dokumentarni film "U mraku".

U okviru muzičkog programa, nakon projekcija i radionica, nastupaće rumunski dvanaestočlani orkestar "Taraf de hajduks", srpska bluz gitaristkinja Ana Popović, ruska violinistkinja Aljona Bajeva, srpski rok sastav "Partibrejkers" i moldavski trubač Adam Stinga u pratnji "Big benda" iz Novog Sada.

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji "Rasta internešnela", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Mnogi svjetki filmski časopisi posvećuju sve više pažnje "Kustendorfu", a "Holivud reporter" ističe da "intimni format omogućava studentima filmskih akademija da budu u društvu sa zvijezdama u prijatnoj atmosferi srpskog sela".