latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:19 | Autor: SRNA

Pavlović: Rusi istinu brane svim sredstvima

Srpski pisac Slaviša Pavlović izjavio je da kod Rusa nema kompromisa sa istinom da Srbija i Rusija nisu krive za Veliki rat.
Prvi svjetski rat - Foto: AFP
Prvi svjetski ratFoto: AFP

Pavlović, čiji je roman o Velikom ratu "Zavjet heroja" zauzeo deseto mjesto na listi najprodavanijih knjiga prošle godini u Rusiji, naglasio je da su Rusi izuzetni na planu borbe za istinu i spremni da je na sve načine odbrane.

"Spremni su i na informacioni rat i na borbu samo da dokažu istinu, a najveći borac za pozitivno svetlo o Srbiji je senator Anatolij Liscin, koji je i potpredsednik ruskog Odbora za obeležavanje stogodišnjice Velikog rata", rekao je Pavlović za "Večernje novosti".

On je naglasio da je upravo Liscin odabrao njegovu knjigu za prevod, a da je predgovor napisao predsjednik Dume Sergej Nariškin. Pavlović kaže da mu je kao piscu izuzetna čast što su prva dva štampana izdanja romana na ruskom jeziku poklonjena predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Pavlović je naglasio da njegova knjiga govori o vrijednosti jedne generacije, časti, viteštvu i borbi da se zadata riječ održi, bez obzira na cijenu.

"Patriotizam jednog malog naroda koji je u tranucima najveće tragedije uspeo da bude toliko veliki je nešo na što se traba ugledati", kaže Pavlović.

On ističe da je rođen na mjestu gdje se odigrala bitka na Mačkovom kamenu i gdje su njegovi preci za njega izborili pravo da 100 godina kasnije živi slobodno, te da su mu baš ti "ratnici iz bajke" bili najveća inspiracija za roman koji je postao hit u Rusiji.