latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:59 | Autor: RTRS

Koliko košta oprema za novorođenče?

U životu vjerovatno nećete činiti ništa važnije od odgajanja djeteta. Ipak, sem mnogo ljubavi, ovo traži i mnogo novca. Pitali smo - koliko košta oprema neophodna novom članu porodice.

Na pitanje koliko košta rođenje djeteta, uglavnom smo dobijali sličan odgovor - mnogo. Snežana Misita sve troškove množi sa dva - u njenoj porodici bizanci nisu rijetkost.

- Garderoba, hrana, pelene - sve, sve je preskupo za bebe. Trenutno najviše novca trošimo na pelene, a paket košta 26 KM. U našem slučaju paket pelena može da nam traje pet dana. Pomaže nam rodbina, dosta nam poklone. Kada jednom u pola godine krenem da kupim djeci cipele uhvatim se za glavu zbog cijena, za dvoje cipela treba izdvojiti 200 KM, ističe Misita.

Cijena garderobe za novorođenčad i djecu znatno je viša od one za odrasle. U trebinjskom Udruženju potrošača ističu da se roditelji često žale na visoke cijene dječije opreme i traže ukidanje, ili smanjenje poreza na dodatnu vrijednost za ovu robu.

- Ako bi se nešto po tom pitanju uradilo, kao što je i prije bilo da su na dječiju opremu oslobađani poreza, onda bi i cijena te dječije robe bila niža, rekla je Neška Ilić, predsjednik Udruženja potrošača „Oaza“ Trebinje.

Iz institucije nadležne za sprovođenje Zakona o porezu na dodatnu vrijednost dobili smo nešto drugačije odgovor. Iako su se brojni, ne samo roditelji, žalili na visoke cijene, Upravni odbor se, kažu, uvijek negativno izjašnjavao.

Čak i kada bi se ukinuo ili smanjio porez na dodatnu vrijednost, država, ističu, nema mehanizam da trgovcima naloži da za procent smanjenja poreskog opterećenja smanji i finalnu cijenu proizvoda na tržištu.

- Uvođenje diferencirane stope PDV-a na dječiju opremu ne znači da bi ta oprema bila jeftinija i u prodaji, formiranje cijena na trištu je slobodno i država ne može uticati na bilo koga da smanji poresko opterećenje, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

Da bi po dolasku kući sve bilo spremno, bebu treba da čeka krevetac, kadica za kupanje, ćebence, benkice, gegice, pelene, kolica i brojne druge potrepštine. Iako se žale na cijene, trgovci kažu - kupci najčešće biraju kvalitetniju, samim tim i skuplju opremu za bebu.

- Svi rado kupuju, raduju se tom danu, rado troše iako se nakupi veliki račun. Gledaju da je kvalitetnije što i nudimo, treba da bude 100 % pamuk, kaže Mila Milojević, trgovac.

Cijene opreme za bebe variraju od trgovine do trgovine. Veliku ulogu igraju kvalitet i renome proizvođača, jer se, kao i kod odjeće za odrasle, poznati brend i u ovom slučaju dodatno plaća.

Uvjerenje da za bebu treba mnogo novca jedan je od glavnih razloga zašto se mladi teže odlučuju na potomstvo.

- Razumijem porodice gdje jedno radi pa ostanu na jednom djetetu. Svi mi želimo dvoje ili troje, ali razumijem da ne mogu zbog finansija. Imam puno takvih prijatelja, dodaje Misita.

Novopečeni roditelji koji žele da kupe sve novo za svoju bebu, za ono najneophodnije moraju da izdvoje najmanje 500 KM.

Računajući uz to hranu i pelene, kojih dnevno treba od šest do osam komada, troškovi su viši od prosječne plate u Bosni i Hercegovini.

Stoga budući roditelji treba da se raspitaju koliko stvari za novog člana porodice zaista trebaju i obiđu nekoliko prodavnica prije nego što se odluče za kupovinu.