latinica  ћирилица
22/01/2015 |  08:20 | Autor: SRNA

Donjeck- Granata ubila devet lica na tramvajskoj stanici

Devet lica je poginulo, a još devet ranjeno rano jutros kada je granata pala na trolejbusku stanicu u Donjecku, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Prema preliminarnim podacima, minobacačka granata ispaljena je oko 9.00 časova po lokalnom vremenu iz jednog minibusa.

Napad je uslijedio nakon što je saopšteno da su ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske na sastanku u Berlinu postigli diplomatski napredak i dogovor o uspostavljanju bezbjednosnih zona između proruskih i ukrajinskih snaga.

U minobacačkom napadu na trolejbusku stanicu u Donjecku, poginulo je devet lica, a još devetoro ih je povrijeđeno, navodi se u revidiranim podacima lokalne milicije.

Prethodno su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštile da je u minobacačkom napadu poginulo 13 ljudi, a ranjeno nekoliko desetina.

Portparol Ministarstva za vanredne situacije DNR rekao je za RIA "Novosti" da su ukrajinske snage napale Lenjinov okrug u Donjecku i da je granata oštetila trolejbus i tramvaj. Portparol je rekao da ima ranjenih i mrtvih. Ministarstvo je sugerisalo da je napad možda djelo ukrajinske grupe za sabotaže.

Aerodrom u Donjecku pod kontrolom antivladinih snaga

Ukrajinska vojska povukla se sa aerodroma u Donjecku, koji sada kontrolišu snage iz Donbasa - objavili su pripadnici ukrajinskog bataljona "Azov". Ukrajinska vojska napustila je aerodrom, navedeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Bataljona.

"Ukrajinski vojnici bili su prinuđeni da predaju ono što je još prije godinu dana bio divni, savremeni aerodrom", navodi se u saopštenju.

Na taj način riješena je višednevna dilema ko zaista drži ovu važnu stratešku tačku, jer su i ukrajinska vojska i snage Donbasa tvrdile da imaju prednost.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane javlja o žestokim borbama u rejonu aerodroma i gubicima na obje strane.

Zvanični Kijev prethodno je tvrdio da je ukrajinska vojska i dalje u zgradama i na teritoriji aerodroma, kao i u zaštitnim punktovima oko njega.

Prema memorandumu iz Minska, aerodrom je trebao preći u ruke ustanika, izjavili su u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije, ali su pregovori o ostalim segmentima razgraničenja "zapinjali".

Prethodnih dana vođene su žestoke borbe za aerodrom i obje strane su navodile da ima mnogo poginulih.