latinica  ћирилица
22/01/2015 |  10:46 | Autor: TANЈUG

Čomski: Sudbina Balkana zavisi od sukoba Rusije i Zapada

Čuveni svjetski antiglobalista Noam Čomski ocijenio je da će sudbina balkanskih zemalja zavisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i opstanka Evropske unije.

Čomski je, u intervjuu za beogradski "Nin", naveo da su obje strane u ukrajinskom sukobu svjesne opasnosti daljnje eskalacije i izrazio nadu da će naći načina da smanje napetost.

Upitan kako vidi budućnost EU, odgovorio je: "Evropski projekat svakako se nalazi u opasnosti, ali ima i određene vrline zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize."

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju ocijenio je da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koje sprovode Njemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama.

Prema njegovim riječima, gubitak vjere u glavne političke partije i samu EU nije iznenađenje.

"Ljevičarske partije u Grčkoj i Španiji, Siriza i Podemos, blizu su sticanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital", rekao je Čomski.

Na pitanje da li smatra da će Balkan ući u EU, odgovorio je: "Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana  zavisiće upravo od razvoja ovih neizvjesnih događaja."

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države, Čomski je ocijenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi nekoherentna.

Primjetio je da su glavne sile koje se protive ID,  Iran, Sirija i Kurdi,  bliski Radničkoj partiji Kurdistana, a koje SAD smatraju za neprijatelje.