latinica  ћирилица
22/01/2015 |  12:38 | Autor: SRNA

Austrija: Optuženi džihadista izveden pred sud

Čečen star 30 godina, optužen da se borio na strani "Islamske države" u Siriji 2013. godine i slao joj novac, izjasnio se danas da nije kriv na početku prvog ovakvog suđenja u Austriji.

Tužilaštvo tvrdi da je Magomed Z., ruski državljanin, prošao obuku islamista u Siriji između jula i decembra 2013. godine, borio se na strani "Islamske države", primio njeno "državljanstvo" i poslao joj 800 dolara.

Optuženi je rekao da je išao u Siriju da bi pomagao izbjeglicama i potražio sina jednog svog rođaka.

"DŽihad donosi samo rat, samo patnju. Јa sam doživio rat u Čečeniji. Znam šta se nama desilo, kada nismo imali šta da jedemo. Vidio sam slike rata na internetu i želio sam da pomognem", rekao je optuženi.

Advokat odbrane Volfgang Blašic rekao je da je ovaj muškarac, koji može biti osuđen na deset godina zatvora ako bude proglašen krivim za članstvo u terorističkoj organizaciji, praktično slijep bez svojih naočara.

Komentarišući slike na kojima optuženi drži oružje, advokat je rekao da je njegov klijent samo želio da zadivi žene.

Advokat je dodao da je "Islamska država" formirana tek početkom 2014. godine, što znači da njegov klijent nije mogao da se bori na njenoj strani 2013. godine.

"Islamska država" postoji u sadašnjem obliku od juna 2014. godine, a organizacija koja joj je prethodila - "Islamska država u Iraku i Levantu" - osnovana je u aprilu 2013. godine.

Optuženi se nalazi u pritvoru od hapšenja u Austriji u avgustu prošle godine.