latinica  ћирилица
22/01/2015 |  13:04 | Autor: Agencije

Međusobne optužbe za granatiranje trolejbusa u Donjecku

Napad u Donjecku, na istoku Ukrajine, u kojem su poginuli civili, predstavlja "otvorenu provokaciju", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova i optužilo ukrajinske trupe da snose krivicu.

"Smatramo da ovaj incident predstavlja zločin protiv čovječnosti, otvorenu provokaciju s ciljem da se potkopaju napori za pronalaženje mirnog rješenja za ukrajinsku krizu", navodi se u saopštenju.

Premijer Ukrajine Arsenij Јacenjuk rekao je da Rusija snosi odgovornost za napad na trolejbus u Donjecku u kojem je najmanje 13 ljudi poginulo. "I odgovornost za to snosi Ruska Federacija", rekao je ukrajinski premijer.

U izvještajima iz Donjecka navodi se da je od eksplozije granate na jednoj trolejbuskoj stanici poginulo najmanje osam ljudi, a neki lokalni izvori navode da ima 13 žrtava i oko 20 ranjenih.

Službe bezbjednosti samoproglašene Donjecke Narodne Republike pokrenule su istragu ovom događaju, a lokalni zvaničnici kažu da je prerano da se kaže ko je odgovoran, prenio je TAS S.

"Povremeno privodimo grupe diverzanata u Donjecku. Istraga je u toku, ali je prerano da se kaže ko je kriv za ovaj zločin", rekao je portparol lokalnog Ministarstva odbrane Eduard Basurin.

Vlasti u Kijevu saopštile su da odgovornost snose lokalne snage i njihovi zaštitnici iz Rusije.

Ljekari su rekli da su mnogi povrijeđeni u teškom stanju. Prema izjavama očevidaca, pet minobacačkih granata ispaljeno je oko 8.30 časova po lokalnom vremenu. Јedan trolejbus je oštećen, a jedan automobil je izgorio.