latinica  ћирилица
22/01/2015 |  16:07 | Autor: TANЈUG

Ukrajinska vojska se povukla s aerodroma u Donjecku

Ukrajinska vojska se povukla sa glavnog terminala aerodroma u Donjecku, poprišta žestokih borbi protekle sedmice, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo odbrane.
Ukrajina - Foto: AP
UkrajinaFoto: AP

Vojska je zadržala kontrolu nad dijelovima aerodroma, ali je u borbama poginulo šest vojnika, a 16 je ranjeno, navodi se u saopštenju.

U centralnom dijelu Donjecka, 13 ljudi je poginulo kada je jedan autobus u kome su se nalazili civili pogođen granatama, naveo je BBC.

Borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga intenzivirane su u i oko Donjecka.

Novi sukobi uslijedili su poslije zajedničkog saopštenja Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke u kome se poziva na okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova četiri države postigli su juče u Berlinu dogovor o demarkacionoj liniji od koje obje strane treba da povuku svoje snage, ali to za sada nije sprovedeno.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank Valter-Štajnmajer izjavio je nakon sastanka da su Rusija i Ukrajina postigle dogovor o proceduri povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine, prenio je AP.

Štajnmajer je rekao da su se njegove kolege iz Rusije i Ukrajine saglasile da teško naoružanje treba da bude povučeno 15 kilometara od demarkacione linije definisane u sporazumu iz Minska postignutog u septembru prošle godine.

Sporazum postignut nakon razgovora u Berlinu kasno u srijedu predstavlja napredak, rekao je Štajnmajer, ali "nije proboj" u naporima za postizanje mirovnog sporazuma na istoku Ukrajine.

Razgovori u Berlinu, koji su održani u jednoj vladinoj vili blizu aerodroma Tegel, bili su četvrti ovakav sastanak čiji je domaćin Njemačka.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspjeh primjene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procjenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4.700 ljudi, podsjetio je Rojters.