latinica  ћирилица
23/01/2015 |  07:50 | Autor: SRNA

Umro saudijski kralj Abdulah (VIDEO)

Saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz al Saud umro je u 90. godini.

Zvanično je i objavljeno da je Salman (79) postao novi kralj. Kralj Salman je odmah imenovao svog polubrata Mukrina za prestolonasljednika.

Kralj Abdulah došao je na presto 2005, poslije smrti svog polubrata Fahda, ali on nezvanično vodi kraljevstvo od 1995. godine.

Ove godine iznio je niz upozorenja međunarodnoj zajednici povodom jačanja terorističke grupe Islamska država.

"Terorističke grupe će napasti Evropu i SAD ako međunarodna zajednica protiv njih ne upotrebi kolektivnu moć i brzinu", izjavio je prije nekoliko mjeseci.

Kao kralj je uradio brojne reforme, uključujući i to da je ženama dao značajniju javnu ulogu. Često se sukobljavao sa vjerskim liderima. Nastojao je da moć svoje kraljevine, kao značajnog proizvođača nafte, upotrebi za preoblikovanje Bliskog Istoka, prenosi AFP.

Njegov prioritet bio je opiranje uticaju rivalske države Iran, čije je stanovništvo većinski šiitsko, a zajedno sa drugim sunitskim monarsima sa Bliskog Istoka se protivio talasu prodemokratskih protesta koji su početkom ove decenije zahvatil region, smatrajući te ustanke prijetnjom po stabilnost regiona i vlastiti položaj.

Kralj Abdulah je održavao istorijski bliske odnose sa Vašingtonom, ali je bilo i neslaganja, i to onda kada bi saudijski vladar pokušao da te odnose oblikuje prema interesima svoje kraljevine. Smetalo mu je što Bijela kuća nije mogla da postigne razrješenje izraelsko-palestinskog konflikta, a takođe je vršio pritisak na Obaminu administraciju  da zauzme oštriji stav prema Iranu i odlučnije podrži sunitske pobunjenike u Siriji da svrgnu predsjednika Bašara Asada.

Abdulah je rođen u Rijadu 1924. godine kao jedan od više desetina sinova osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdul-Aziza Al Sauda. Završio je samo osnovno obrazovanje, a umjesto učenja bio je više zainteresovan za jahanje konja i lov sa sokolovima. Vaspitan je strogo, što pokazuje i podatak da je kao mladić proveo tri dana u zatvoru na nalog svog oca, koji ga je tako kaznio zato što nije ustupio svoju stolicu jednom gostu, što je protivno beduinskom gostoprimstvu.

Snažno se zalagao za obrazovanje, pa je u Saudijskoj Arabiji gradio univerzitete, a za studente van zemlje je povećavao stipendije.Abdulah je prvi put u istoriji svoje zemlje omogućio ženama mjesto u Šuri koje savjetuje kralja i vladu, a obećao je i da će žene ove godine moći da glasaju i kandiduju se na opštinskim izborima. Pored toga, Abdulah je 2009. imenovao prvu ženu zamjenicu ministra i omogućio da žene rade kao advokati, a saudijske sportistkinje su takođe prvi put učestvovale na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Nakon Arapskog proleća 2011. zvanični Rijad oštro reagovao na svaki pokušaj izražavanja nezadovoljstva. Tako su specijalci silom ugušili ulične demonstracije šiitske manjine, više desetina aktivista je bilo uhapšeno i sudilo im se na antiterorističkom sudu koji je osnovao upravo Abdulah. Od tada saudijske vlasti pažljivije prate društvene medije, na kojima građani sve češće izražavaju bijes zbog korupcije i visoke nezaposlenosti, a takođe zbijaju šale na račun monarhije.

Abdulah ima više od 30 djece, koje je dobio u braku sa desetak žena.