latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:14 | Autor: SRNA

Donjeck - U ruševinama američko oružje

U ruševinama na aerodromu u Donjecku pronađeni su poginuli borci u NATO uniformama, kao i oružje američke proizvodnje, izjavio je Eduard Basurin, portparol Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike.

- Pronašli smo i knjige na stranim jezicima i mnoštvo ličnih stvari koje jasno dokazuju da su tamo bili ljudi koji su pod ugovorima s privatnim vojnim kompanijama i bore se na ukrajinskoj strani - rekao je Basurin, ističući da je u dugotrajnim sukobima na aerodromu poginulo čak 597 ukrajinskih vojnika.

Naveo je da su njihove snage uništile 49 tenkova ukrajinske vojske i 47 borbenih vozila i oklopnih vozila, dok je više od 1.500 ukrajinskih vojnika ranjeno i prevezeno u bolnice, navodi Tass.

-  Dok smo istraživali zgradu aerodroma pronašli smo veliku količinu oružja američke proizvodnje. Pronašli smo i publikacije na jezicima evropskih zemalja, kao i knjige s vjerskim sadržajem - naveo je Basurin.

Sukobi oko aerodroma u Donjecku intenzivirani su posljednjih nedjelja, što je navelo ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da naredi novu mobilizaciju.