latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:53 | Autor: TANЈUG

Varadi: Odbijanje tužbe i protivtužbe je najlogičnije

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi, koji je bio srpski zastupnik u tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ocijenio je da bi najlogičniji ishod procesa koji pred Međunarodnim sudom pravde vode Beograd i Zagreb po uzajamnim optužbama za genocid bio odbijanje tužbe Hrvatske i protivtužbe Srbije.
dr Tibor Varadi - Foto: POLITIKA
dr Tibor VaradiFoto: POLITIKA

"U takvom slučaju moguće bi bilo da se u obrazloženju presude pomenu neki zločini, jer je nedjela bilo i s jedne i s druge strane, ali ona ne dostižu nivo genocida", rekao je Varadi za "Novosti".

Varadi podsjeća da Haški tribunal ni u jednom slučaju u Hrvatskoj nije našao genocid i da je zato malo vjerovatno da će Međunarodni sud pravde naći ono što Tribunal nije.

"Nadam se da će se ići u pravcu odbacivanja tužbi i da ćemo prestati jedni na druge da gledamo tako da je neko zločinac, a neko heroj, već da se posmatramo kao susjedi, jer to jesmo izvan spora, to proizlazi iz života", rekao je Varadi.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da će 3. februara izreći presudu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, u vezi s primjenom Konvencije o sprečavanju i kažnjavanu genocida.

Početak izricanja presude zakazan je za 10.00 časova, a kako je navedeno u saopštenju koje objavljeno na sajtu Suda, presuda koju će pročitati predsjedavajući Sudskog vijeća Peter Tomka biće obavezujuća i na nju neće biti prava žalbe.