latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:07 | Autor: TANЈUG

Cipras: Blizu stavljanje tačke na nacionalno poniženje (VIDEO)

Lider opozicione Sirize (Koalicije radikalne ljevice) Aleksis Cipras izjavio je da je "blizu stavljanje tačke na nacionalno poniženje", tri dana uoči parlamentarnih izbora u Grčkoj.
Aleksis Cipras, lider Sirize - Foto: AP
Aleksis Cipras, lider SirizeFoto: AP

"U ponedjeljakće nacionalno poniženje biti gotovo. Završićemo s nalozima iz inostranstva. Tražimo prvu priliku za Sirizu. To može biti posljednja prilika za Grčku", rekao je Cipras (40) na završnom izbornom mitingu Sirize u Atini gdje se okupilo nekoliko hiljada pristalicama ljevičara, navodi agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Na najvećem predizbornom mitingu Sirize, Ciprasu se na bini pridružio lider španske ljevičarske partije Podemos Pablo Iglesias, dok je na hiljade pristalica Sirize mahalo zastavama i transparentima na kojima je pisalo "Promjena Grčke, promjena Evrope".

"Vjetar demokratskih promjena duva, promjene u Evropi, od promjena u Grčkoj", rekao je Iglesias i dodao: "Zove se Siriza u Grčkoj, a u Španiji zove se Podemos".

Tri danas objavljena istraživanja pokazala su da Siriza proširuje stepen podrške birača u odnosu na konzervativce grčkog premijera Antonisa Samarasa nešto malo više od jednog dana trajanja izborne kampanje.

Lider partije Siriza predvodi snage koje se protive teškim mjerama štednje, koje godinama pritiskaju Grčku, a mnogi u EU strahuju da bi Cipras, ukoliko bi došao na vlast, odbio da otplati 240 milijardi evra duga Grčke kreditorima.

Cipras ističe da štednja nije dio evropskih povelja, već su to demokratija i princip suverenosti naroda, ali da će vlada koju bude predvodila Siriza poštovati obaveze Grčke kao članice evrozone.

Ovaj mladi političar se nekonvencionalno oblači, ima nekonvencionalan odnos s biračima i vanbračan porodični život - netipičan za Grke.