latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:30 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv deset lica

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 lica optuženih za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv Gorana Maksimovića (62) iz Bijeljine, Ljiljana Mitrovića (53) iz Ugljevika, kao i Radivoja Đorđića (55), Slavka Perića (49), Mile Vujevića (44), Vukašina Draškovića (42), Gojka Stevanovića (48), Cvjetka Popadića (63), Raje Lazarevića (69) i Miće Manojlovića (53) iz mjesta Gornji Lokanj, opština Zvornik.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su tokom jula 1992. godine kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura planirali, rukovodili i nadzirali operacije i aktivnosti, te zajedno s ostalim pripadnicima vojnih snaga učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, i susjednih opština, te na taj način počinili progon 120 civila, među kojim je bilo djece i žena.

Osumnjičeni se terete da su vršili progon, ubistva, prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje i nanošenje fizičkih i psihičkih povreda. Uz optužnicu je predloženo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka, a priložen je obiman dokazni materijal. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.