latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:06 | Autor: Agencije

Rijad: Novi kralj - stara politika

Novi saudijski kralj Salman obećao je, u prvom obraćanju naciji otkad je preuzeo tron, da neće mijenjati politiku svojih prethodnika.

U govoru na nacionalnoj televiziji, nakon što je preuzeo upravljanje zemljom poslije smrti devedesetogodišnjeg vladara, on je obećao da će nastaviti politku svog prethodnika. 

Kralj Salman bin Abdul-Azizi Al Saud obratio se naciji u vrijeme kada je u kraljevini počeo period žalosti za kraljem Abdulahom, koji je umro rano jutros, poslije skoro dvije decenije na tronu.

"Nastavićemo provođenje ispravne politike koju Saudijska Arabija vodi od svog osnivanja", rekao je Salman.

Komentarišući krizu na Bliskom istoku, novi kralj je rekao da su "arapskim i islamskim zemljama potrebni solidarnost i kohezija".

Najavio je i da će zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte u svjetlu prevelikih globalnih zaliha koje su oborile cijenu nafte na šestogodišnji minimum.

Zbog vijesti o smrti kralja i neizvjesnosti među kupcima, cijene nafte jutros su povećane tako da je barel američke lake nafte za martovsku isporuku poskupio je čak 3,1 odsto na Njujorškoj berzi. Cijene nafte su od sredine prošle godine prepolovljene, kao posljedica prekomjernih zaliha i slabe globalne potražnje.

Očekuje se da će Abdulah biti sahranjen tokom dana, poslije ceremonije u džamiji imama Turkija bin Abdulaha u glavnom gradu Rijadu.

Lideri iz čitavog svijeta izrazili su saučešće povodom smrti kralja Abdulaha.

Predsjednik susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan, saopštio je da je Abdulah "velikodušno davao mnogo svom narodu i zemlji".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da su "saudijska kraljevina i arapski narod izgubili jednog od svojih lidera i najboljih sinova".

Salman je bio ministar odbrane od 2011. godine, a odmah po stupanju na kraljevski položaj imenovao je na tu funkciju svog sina Mohameda bin Salmana. Ostale ministre je zadržao, a za princa prestolonasljednika imenovao je svog brata Mukrina.