latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:32 | Autor: Agencije

Poljska: Odsustvo pozivnice Putinu je nepoštovanje oslobodioca

Generalni sekretar Međunarodne federacije boraca Pokreta otpora Ulrih Šnajder kritikovao je odluku Poljske da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ne uputi pozivnicu za obilježavanje 70 godina od oslobođenja zloglasnog nacističkog logora Aušvic.

Poljska krajem januara obilježava 70 godina od oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, gdje je je ubijeno više od milion ljudi.

Međutim, komemoracija će biti održana bez ruskog predsjednika, koji nije dobio zvaničnu pozivnicu od poljske Vlade.

Međunarodna Federacija boraca Pokreta otpora je od poljskog ambasadora u Berlinu zatražila objašnjenje zašto će obilježavanje oslobođenja Aušvica, koji su 27. januara 1945. godine oslobodili pripadnici Crvene armije, proteći bez prisustva oslobodilaca.

Šnajder je istakao da je saznanje da ruski predsjednik nije dobio pozivnicu da dođe u Poljsku izazvalo negodovanje, jer se time pokazuje nedostatak poštovanja prema sovjetskim vojnicima koji su oslobodili logor i zatvorenike.

Prema njegovim riječima, Varšava je poslala odgovor organizaciji da "niko od političara nije pozvan", ali da su kasnije saznali da će gost na komemoraciji biti njemački predsjednik Јoakim Gauk.

"Pozvati predsjednika zemlje koja je počinila zločine, ali ne i šefa države iz koje su oslobodioci, je nešto sa čim se mi ne možemo pomiriti", naglasio je Šnajder, a prenosi ruska novinska agencija "Sputnik".