latinica  ћирилица
23/01/2015 |  16:03 | Autor: RTRS

Vujanović: Nećemo prihvatiti arbitražu o Sutorini

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je besmislenim otvaranje spora o Sutorini i poručio da Crna Gora neće prihvatiti arbitražu o tom pitanju.

Kako je rekao, za Crnu Goru je priča o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom  završena, nakon što je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome.

“I ta aktivnost razgraničenja je za nas završena. Prema tome, mi nemamo više priče sa BiH, ni o teritoriji, ni o graničnoj liniji“, poručio je Vujanović.

Vujanović, iako informaciju da predsjedništvo BiH nije razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, navodi da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od dijela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića, prenose Crnogorski mediji.

Stav Crne Gore po tom pitanju je, kako je rekao, jasan.

Sutorina

"To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati, da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde, i da nikada nećemo devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice", kazao je Vujanović.

Odluku da odgodi slanje našeg ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH, i time pokazujem da smo mi to doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podražavam takav odnos Bakira Izetbegovića“, dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu nećemo imati ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

Vujanović je uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“Samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitraži Badinterove komisije, da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRЈ, priznata od Crne Gore, kao i da vodi politiku koja nema odgovornost i ozbiljnost“, rekao je Vujanović.

On je, u vezi sa raspletom u slučaju Prevlake, rekao da očekuje da će se dogovorom sa Hrvatskom ići na arbitražu, kao i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

Vujanović je rekao i da je zadovoljan razgovorima sa kosovskim šefom diplomatije Hašimom Tačijem.