latinica  ћирилица
23/01/2015 |  16:42 | Autor: RTRS

BORS Foča: Nezaposlenost glavni problem

Demobilisani borci, ratni vojni invalidi i porodice poginulih boraca Foče, Višegrada, Čajniča, Kalinovika, Rudog i Novog Goražda odlučni su da se kroz Boračku organizaciju Republike Srpske izbore za svoja prava- zapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i stambeno zbrinjavanje.

Ovo je danas potvrđeno na sastanku u Foči kojem su prisustvovali zvaničnici Boračke organizacije Republike Srpske. 

 U šest opština Stare Hercegovine oko 5.000 je nezaposlenih demobilisanih boraca. Među njima i borci iz Novog Goražda koji su razastuti svuda po Srpskoj i susjednoj Srbiji. Probleme ne mogu sami da riješe. Specifičnost u ovoj opštini jeste to da su svi u statusu raseljenih lica.

- Gorući problem je zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje porodica poginuliuh boraca RVI i demobilisanih boraca, rekao je Јovan Begović Boračka, organizacija Novo Goražde.

Isti problemi u ostalih pet opština. Definisani problemi kršenja primjene zakona o prednosti pri zapošljavanju boračkih kategorija, kao i nelogičnosti koje se odnose na zakone o radu i PIO oko boračkog staža.

Boračke kategorije su saglasne da je nepravda svuda i što hitnije treba joj stati u kraj.

- Prije svega da se poštuju zakoni i da se omogući zapošljavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, istakao je Miloš Lazović predsjednik Regionalnog odbora BO Stara Hercegovina. 

Iz Boračke organizacije i poruka da su jedinstveni i da imaju viziju kako riješiti nagomilane probleme što će biti proslijeđeno Vladi Republike Srpske.