latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:26 | Autor: Agencije

UNS: Nova istraga o nestalim srpskim novinarima

Misija Euleks pokrenuće ponovo istragu u svim slučajevima kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, rekao je danas zamjenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova DŽonatan Ratel.

Ratel je u razgovoru s delegacijom Udruženja novinara Srbije poručio da će učiniti sve da istraga bude pokrenuta i da dođe do neophodnih informacija da bi bila zadovoljena "ne samo pravda, već i istina" o slučajevima nestanka novinara na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz UNS-a.

On je predstavnicima UNS-a rekao da će ponovo biti sagledane sve okolnosti da bi se došlo do činjenica važnih za rasvjetljavanje sudbine nestalih i ubijenih novinara.

Ratel je najavio i mogućnost da se Euleks za potrebe istrage obrati i UN u Njujorku, gdje se nalazi baza podata o nestalim i kidnapovanim na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici UNS-a sastali su se sa Ratelom radi razmjene informacija o slučajevima kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji.

Oni su izrazili zabrinutost zbog mišljenja Savjetodavne komisije UN u kojem se navodi da je u pojedinim slučajevima, konkretno u slučaju nestanka Marijana Melonašija, istraga započeta tek 2005. godine, a odmah nakon unosa podatka u bazu slučaj je zatvoren.

Predsjednik UNS-a na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić predočio je Ratelu podatke o sedmorici kidnapovanih i ubijenih novinara od 1998. do 2000. godine na prostoru Kosova.

Ničić je Ratela obavijestio da su nepoznati počinioci, nakon samo nekoliko dana od postavljanja, srušili tablu nestalim srpskim novinarima kod Orahovca, a policija ne preduzima ništa da obavi uviđaj i pronađe počinioce.