latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:49 | Autor: TANЈUG

MUP Srbije objavio dokumenta o incidentu tokom gej parade

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je danas na svom sajtu dokumenta - krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije i službene bilješke u vezi sa incidentom tokom gej parade.

MUP, uz saglasnost nadležnog tužilaštva daje javnosti na uvid krivičnu prijavu protiv pripadnika Žandarmerije zbog sumnje da su 28. oktobra 2014. oko 11.30 časova, na uglu ulica Birčaninove i Svetozara Markovića "izvršili krivično djelo napad na vojno lice u vršenju vojne službe".

Uz saglasnost tužioca, objavljujemo i službene bilješke osumnjičenih pripadnika Žandarmerije, "iz kojih se jasno vidi da su zaključci o pokretanju disciplinskog postupka, koje je objavio zaštinik građana Saša Јanković, sublimacija njihovih izjava i interni dokument MUP-a, a ne zvaničan stav MUP".

Na sajtu MUP je navedeno i da je "jedini dokument koji se može smatrati validnim izvještaj Sektora unutrašnje kontrole koji je ovlašćen za ispitivanje zakonitosti u radu pripadnika MUP-a".
"Iz objavljenih bilješki se može vidjeti i da su pripadnici Žandarmerije događaj objasnili na gotovo istovjetan način", naveo je MUP.

Dodaje se i da se "stavljanjem na uvid ovih dokumenata još jednom potvrđuju tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića".

Јanković je juče objavio na svom sajtu dio dokumenata na osnovu kojih je, kako je ranije izjavio, podnio krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije, poslije sukoba sa pripadnicima Žandarmerije tokom parade.

Tim dokumentima, navedeno je na sajtu, demantuju se tvrdnje Stefanovića koji je rekao da izneseni navodi o incidentu postoje samo u izjavama Žandarmerije i da Sektor unutrašnje kontrole ni u jednom trenutku ne tvrdi ono što u svojim izjavama iznosi ombudsman.

Stefanović je ranije danas ponovio da je ombudsman objavio samo izvještaje pripadnika Žandarmerije koji su učestvovali u incidentu tokom parade, a ne stav MUP-a.