latinica  ћирилица
23/01/2015 |  19:31 | Autor: Agencije

Sarajevo: Povratnici iz Sirije izazvali incident u džamiji

Trojica pripadnika ISIL-a upala su tokom molitve u džamiju u naselju Stara Breka u Sarajevu i prekinula obraćanje imama Muhameda Velića, uz uvrede i povike da laže.

Ovo je za federalne medije potvrdio imam Velić, koji je naveo da je riječ o povratnicima sa sirijskog ratišta.

Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka rekao je da se tokom vjerske službe u džamiji desio incident. Velić je naveo da su u džamiju upala trojica ekstremista, od kojih je jedan, kako navode mediji, povratnik sa sirijskog ratišta.

"Njihove pojave su bile uznemirujuće. Dvojica su imala duge kose i brade i bili su obučeni kao da idu u borbu. Јedan je stao ispred mene, skinuo jaknu i uklazala se crna majica sa ISIL-ovom zastavom", naveo je Velić.

Muhamed Velić

"U obraćanju vjernicima citirao sam Alahovog poslanika koji je rekao - Ko u islam uvede jedan lijep običaj, imaće za to nagradu, na šta je ekstremista viknuo: Lažeš", pojašnjava imam.

Isprovocirani ovakvim ponašanjem, vjernici su pokušali da istjeraju ekstremiste iz džamije, a o svemu je obaviještena i policija.

U MUP-u Kantona Sarajevo kažu da nisu zatekli ekstremiste u džamiji a ukoliko ih pronađu protiv njih će biti podnesene prijave za naršavanje javnog reda i mira.