latinica  ћирилица
24/01/2015 |  11:19 | Autor: RTRS

Prijedor- Izložba "Istina o ljubavi"

U prijedorskoj Galeriji 96, otvorena je izložba radova afirmisane umjetnice iz Beograda, Ane Petrović. Slikarka, čija je majka porijeklom iz Potkozarja, provela je nekoliko godina na Mokroj Gori, na poziv poznatog režisera Emira Kusturice, oslikajući Drvengrad. Izložbu „Istina o ljubavi“ otvorio je poznati srpski glumac Mirko Babić.

Na ovaj način, Ana Petrović priča sentimentalne i nježne, veoma teatralne, narodne i ilustrativne priče, da bi na površinu izvukla ono što kao istinski tužno, ali i jedinstveno, postoji u ovom malom univerzumu srpskog sela i provincije koja nastoji da se prilagodi modernosti metropola, ne gubeći pritom svoj identitet. Inspiracija su joj ljubav i zaljubljeni parovi u svakodnevnim situacijama i životu.

"Istina je jedan trenutak koji lovimo u životu, imamo ih par, možda desetine, možda stotine, kako ko i ja sam prenijela na platna i na sve ove upotrebne predmete, trenutak naših malih zadovoljstava", kaže autorka izložbe Ana Petrović.

Izložbu beogradske umjetnice, otvorio je poznati srpski glumac Mirko Grbić i ujak slikarke, čiji su korijeni takođe sa ovih krajeva.

"Ona je krenula ovim putem koji je niko nije radio prije toga. Nije je džabe Kusturica odbveo na Drvengrad gore, da oslikava sve one klupe ormare, stolice, zidove, čuda, to je sve ovaj manir slikarstva", naveo je glumac Mirko Grbić.

Koliko je zanimljiva izložba koja pokazuje Anino izuzetno poznavanje i korišćenje istorijskog naslijeđa, pokazuje i prepuna prijedorska Galerija 96, na samom otvaranju izložbe. Prema mišljenju mnogih, ovo je najradosnija izložba koja je upriličena u ovoj prijedorskoj ustanovi.

 Prijedorčani ovu izložbu mogu vidjeti narednih mjesec dana.