latinica  ћирилица
24/01/2015 |  16:39 | Autor: Agencije

Lista najbjednijih zemalja na svijetu: BiH na 21. mjestu

Prema listi najbjednijih zemalja svijeta koju je objavio Institut Kato, BiH je zauzela 21. mjesto od ukupno 108 zemalja.

Svakoj zemlji je cilj smanjenje inflacije, nezaposlenosti i kamatne stope, a istovremeno povećanje BDP-a po glavi stanovnika. Kada se saberu prve tri tačke i oduzme godišnji rast BDP-a - dobija se indeks bijede, na osnovu koga je sastavljena lista najmizernijih zemalja svijeta.

Prema takvoj računici Instituta Kato Venecuela je najbijednija zemlja na svijetu, a slijede: Argentina, Sirija, Ukrajina, Iran, Brazil, Sao Tome i Principe i Srbija sa Indeksom mizerije od 40,32. Sa suprotne strane liste su Bruneji, Švajcarska, Kina, Tajvan i Јapan.

Srbija se najgore kotira u okruženju i nalazi se na osmom, Makedonija se nalazi na 12. mjestu dok najmanje bijede što se tiče regije ima u Hrvatskoj koja je na 31. poziciji i u Sloveniji koja je na 59. mjestu. Crnogorci se ovdje ne pominju. Istina, na listi su se našle samo zemlje o kojima Svjetska banka ima validne podatke.

BiH je 2013. godine prema ovoj listi bila lošije rangirana i zauzimala je 16. mjesto, tako da je napredovala za pet pozicija.

Prema ovoj tabeli, najveći problem bivših jugoslovenskih republika je nezaposlenost, dok kod drugih zemalja to mogu biti visoke cijene ili kamatne stope.

Institut Kato (Cato) koji je objavio ovu listu, osnovao je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Čarls Koš.

To je istraživačka organizacija koja proučava javne politike, a posvećena je principima individualne slobode pojedinaca, ograničenih vladavina, slobodnog tržišta i mira.