latinica  ћирилица
25/01/2015 |  19:28 | Autor: RTRS

Da li je BiH spremna za štampanje novca? (VIDEO)

Nakon SAD-a, Velike Britanije i Јapana, na dodatano štampanje novca odlučila se i Evropska unija.

Najavom da se u finansijski sistem mjesečno upumpava 60 milijardi evra, predsjednik Evropske banke, Mario Dragi, održao je obećanje dato 2012.godine da će ova banka preduzeti sve što bude potrebno da se spasi evro. To bi, kako je objasnio, trebalo da probudi i evropsku privredu.

"Najnoviji program Evropske centralne banke, vrijedan oko 1.100 novoodštampanih milijardi evra može da bude produžen sve dok inflacija u evrozoni ne dostigne zacrtanih dva odsto", najavio je Dragi.

Ideju o štampanju dodatnih dvije milijarde maraka iznio je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Za to ima argument – BiH ima emisiju novca koja je pokrivena 105 odsto realnom osnovom, što je čini jedinom u svijetu.

Drugim riječima - imamo 500 miliona evra više nego što imamo konvertibilnih maraka u opticaju.

"To znači da bi mogli da realno imamo milijardu KM u prometu, što bi bitno popravilo ukupne finansije u BiH, međutim, standardi koji su nametnuli stranci, to vi ne možete da imate'', riječi su predsjednika RS.

Razlog za to je što je Centralna banka BiH pod uticajem Karensi borda, koji je, kao način upravljanja monetarnom politikom, dosta rigidan, smatraju ekonomisti. Tako sve mjere koje bi bilo moguće uz labaviju monetarnu politiku, ne mogu biti sprovedene.

"Ne ulazeći u cifre koje je predsjednik pominjao, mislim da su one malo na višem nivou nego što je to moguće. Tehnički je to izvodivo, ali morao bi se izmijeniti zakon o Centralnoj banci kojim su definisane visine pokrića u devizama ovog emitovanog domaćeg novca", izjavio je za RTRS Saša Grabovac izvršni direktor Udruženja ekonomista SVOT.

Centralna banka Bosne i Hercegovine nema sopstvenu monetarnu politiku, već je pod uticajem stranaca.

Kada bi RS bila monetarno slobodna, mogla bi da traži od Centralne banke BiH donošenje odluke da se na osnovu 500 miliona evra štampaju konvertibilne marke.