latinica  ћирилица
26/01/2015 |  20:19 | Autor: SRNA

Bijeljina- Izložba "Memorijali Velikog rata"

U Muzeju Semberije u Bijeljini večeras je otvorena izložba fotografija "Memorijali Velikog rata", čiji su autori članovi Sekcije fotografa Društva konzervatora Srbije.
Bijeljina izložba - Foto: SRNA
Bijeljina izložbaFoto: SRNA

Јedan od autora Snežana Negovanović rekla je da je izložba nastala prošle godine u okviru obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata i da pokazuje brojnost srpskih nacionalnih spomenika i stanje memorijala iz Velikog rata u moderno doba.

Izložba sadrži fotografije vojnih memorijala, spomen-kosturnica i drugih obilježja koja su nakon završetka Velikog rata podignuta u čast palih vojnika na prostorima Grčke, Makedonije, Srbije, Austrije, Češke, Slovačke, ali i dalekog Tunisa i Maroka.

Samo u Beogradu, nalazi se oko 200 nacionalnih spomenika iz ovog perioda, mnogi su obnovljeni i zaštićeni, a njihova obnova se nastavlja. Srbija je u Velikom ratu izgubila 1.250.000 ljudi i da je to genetski gubitak od kojeg se do danas nije oporavila.

Na otvaranju izložbe predstavljen je rad i publikacije Društva konzervatora Srbije, koje djeluje kao strukovno udruženje svih zavoda za zaštitu kulture u Srbiji.

Izložba će u Bijeljini biti otvorena do 26. februara.