latinica  ћирилица
26/01/2015 |  21:48 | Autor: SRNA

Godišnja nagrada za najbolju knjigu Miljku Šindiću

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske i grada Banjaluka za najbolju knjigu u 2014. godini večeras je uručena književniku Miljku Šindiću za knjigu "Kritika kritike", u kojoj su analizirani postojeći tekstovi o stvaralaštvu ovih prostora.
Godišnja nagrada za najbolju knjigu Miljku Šindiću - Foto: SRNA
Godišnja nagrada za najbolju knjigu Miljku ŠindićuFoto: SRNA

Šindić je rekao da rat između lijepe i naučne književnosti treba izmiriti i njih posmatrati u jedinstvu, jer jedno bez drugog ne mogu.

"Kritika je, ipak, negdje po strani i nije uvijek u dobrom odnosu sa piscima lijepe književnosti. Ona ide ili u esejistiku ili u književno–naučna djela", istakao je Šindić.

On je dodao da ima velikih pisaca koji smatraju da kritika nije potrebna dobrom književnom tekstu.

"Velika engleska književnica Virdžinija Vulf smatra da dobrim piscima nisu potrebni nikakvi posrednici i tumači, nego knjiga sama o sebi, ako je dobra, može sve da kaže. Nju samo treba doživjeti i na svoj način protumačiti", rekao je Šindić.

Žiri, koji su činili Petar Đaković, Stanoje Plavšić i Aleksandra Čvorović, saopštio je da je nagrađeno djelo impozantno po obimu, sadržaju i dubini znanja i da je autor predano osvijetlio najtamnije kutke književnih djela, te ukazao na pozitivne strane i propuste u tumačenjima.

Autor se u "Kritici kritike" bavi i kritikom poezije, dramaturškom kritikom, antologičarima i antologijama, te analizira stavove kritičara o Andrićevoj neimarskoj metafori.

U užem izboru za godišnju nagradu bile su i "Zrno" Ranka Pavlovića i "Pisma Afroditi" Radmila Radovanovića.

Svečanoj dodjeli u Kulturnom centru Banski dvor prisustvovala je i zamjenik gradonačelnika Banjaluke Јasna Brkić, te predstavnici kulturnog života.