latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:04 | Autor: Jutarnji list

Kitarovićeva će državu voditi iz dvorca Tuškanac?

Nakon što je iz sigurnosnih razloga rezidencijalna zgrada u Visokoj ulici najvjerovatnije otpala kao moguća lokacija budućeg Kabineta predsjednice Hrvatske trenutno je u razmotranju dvorac Tuškanac.

Riječ je o zemljištu veličine 18.000 kvadratnih metara na kojem su smješteni dvorac, zatvoreni bazen, dvorana, jedna velika dvorana za skupove, prostori u kojima su smješteni pripadnici Garde te podzemno sklonište. Sam dvorac ima 530 kvadratnih metara i sastoji se od podruma, prizemlja i prvog sprata. Prizemlje je uređeno za prijeme, a na spratu su četiri apartmana, dva veća i dva manja. U prizemlju je i jedna veća kuhinja. U slučaju korišćenja u svakodnevne svrhe, prostor bi trebalo preurediti jer je trenutno neadekvatan za tu namjenu. Trebalo bi preurediti i ostale prostore u kojima su sada smješteni vojnici. U dvorcu Tuškanac 1991. formirana je Hrvatska vojska i osnovan Glavni štab, a danas se koristi za susrete visokih hrvatskih i stranih civilnih i vojnih funkcionera.

Iako je riječ o velikom zemljištu, ulaz kraj samog dvorca veoma je uzak i neadekvatan za organizaciju dočeka velikih delegacija. Za takve slučajeve mogla bi se koristiti vila Prekrižje koja se nalazi u krugu sadašnjeg prostora Kabineta predsjednika.