latinica  ћирилица
27/01/2015 |  15:19 | Autor: TANЈUG

Pobjednik "Kustendorfa" "Stela maris" Đakoma Abrucezea

Zlatno jaje za najbolji film na ovogodišnjem Kustendorfu pripalo je francuskom filmu "Stela maris" mladog reditelja Đakoma Abrucezea, koji je zahvalio na šansi koju je dobio i rekao da je srećan što je na festivalu na kojem je proveo nevjerovatnih šest dana
Pobjednici Kustendorfa - Foto: TANЈUG
Pobjednici KustendorfaFoto: TANЈUG

Član žirija Aleks Garsija rekao je da je film mladog reditelja za njega pravo iznenađenje, ali i napomenuo da su svi učesnici u zvaničnoj konkurenciji festivala pobjednici.

- Svako od vas može biti ponosan i srećan zbog onog što radi i svako od vas je pobjednik - rekao je Garsija.
Mladi Abruceze je kazao da je nagradu očekivao, te upitao može li sada da dobije srpski pasoš.

Srebrno jaje pripalo je srpsko-švajcarskom filmu "Ringišpil" mladog Luke Popadića, dok je bronzano jaje dobio film "Kitova dolina", islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Specijalnu nagradu dobio je egipatski film "Posljednja inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru" reditelja Omara el Zohairija, za koji je francuska producentkinja Klodi Osar rekla da taj film pokazuje kako jedan mali detalj može izazvati pravu dramu.

Pored Osarove i Garsije, članica ovogodišnjeg žirija bila je direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil.
Nagradu "Vilko Filač" za najbolju kameru dobila je Ana Marija Viznea za film "Ringišpil".

Prije uručivanja nagrada, Emir Kusturica dodijelio je posebno priznanje producentkinji Klodi Osar.

Za priznanje "Drvo života" koje je primila, Osar je rekla da je to naznačajnija nagrada u njenom životu i da je veoma dirnuta, jer "Kustendorf" smatra izuzetnim festivalom, a Kusturicu velikim čovjekom, stvaraocem i umjetnikom.

Kusturica je, čestitajući autorima svih 17 filmova koji su bili u zvaničnoj konkurenciji, rekao je da i ovog puta na "Kustendorfu" slavimo film.

- Kod nas nema bilborda, reklama, ničega što bi podsjećalo na komercijalnu stranu priče. Ovdje slavimo film i muziku i zato nema mjesta kao što je "Kustendorf" - kazao je proslavljeni reditelj.

Kusturica je festival zatvorio pozivom autorima svih 17 filmova i članovima žirija na zajedničko slikanje.
Svečanost dodjele priznanja počela je nastupom Radeta Zdravkovića, zviždača iz Novog Sada, a svoj izbor igara iz vranjskog kraja izveo je KUD "Svetozar Marković" iz Novog Sada.