latinica  ћирилица
23/02/2015 |  17:45 | Autor: TANЈUG

Beograd- Narodnom muzeju se vraća nacionalni naziv

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije prihvatilo je inicijativu da Narodnom muzeju u Beogradu bude vraćen naziv Narodni muzej Srbije, izjavio je ministar Ivan Tasovac.
 - Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs

- To je veoma bitno, u ovom trenutku imamo 14 muzeja u Srbiji koji nose ime "Narodni muzej", ali je činjenica da ogromno bogatstvo u depoima Narodnog muzeja u Beogradu predstavlja blago svih građana Srbije - rekao je Tasovac.

Prostor Narodnog muzeja je od danas zatvoren za javnost zbog renoviranja, a istovremeno je u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji otvorena izložba "Savremene akvizicije", na kojoj će biti predstavljena prva zbirka radova otkupljenih na konkursu.

- Konkurs za otkup savremenih djela vizuelne umjetnosti obnovili smo poslije 12 godina i današnji dan potvrda je našeg prioriteta da se ne rade samo građevinske rekonstrukcije muzeja, već i rekonstrukcija kompletnog muzeološkog života u Srbiji - rekao je Tasovac.

Direktorica Narodnog muzeja u Beogradu, Bojana Borić Brešković, rekla je da su u toku radovi na obnovi fasade i fasadne stolarije, a rok za završetak svih radova na obnovi je maj iduće godine.

Prema njenim riječima, uskoro će početi i obnova krova, a kasnije i unutrašnji radovi koji će zgradu na Trgu Republike učiniti potpuno bezbjednom i zaštićenom od poplava, požara i sličnih nepogoda.

Narodni muzej u Beogradu proslaviće 171. godišnjicu osnivanja 10. maja u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, najboljim izložbama u prethodnoj godini "Rubensovi krugovi" i "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata".

Narodni muzej u Beogradu zbog najavljene obnove zatvorio je stalnu postavku 2001. godine i do sada je pojedinačnim izložbama predstavljao dijelove svoje kolekcije, a rekonstrukcija tog zdanja počela je u decembru.