latinica  ћирилица
24/02/2015 |  06:59 | Autor: sportske.net

UEFA fer-plej rang lista: Šta donosi zemljama?

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) na kraju svake sezone dodjeljuje ekipama iz tri najdisciplinovanije zemlje po jedno mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a to je slučaj još od 1995. godine.

Zanimljivo, do sada su ubjedljivo najviše puta ova mesta bila dodjeljivana zemljama Skandinavije, posebno Norveškoj koja je dobijala ekstra mjesto čak 13 puta u istoriji.

Mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope od prvog kola će dobiti oni timovi koji su najbolje plasirani na fer-plej listi domaćeg šampionata, a nisu prethodno obezbijedili mjesto u nekom od evropskih takmičenja.

Takođe, u rangiranju se važe i utakmice nacionalnih reprezentacija.

Nadređena organizacija je dužna da za svaku zemlju proslijedi broj bodova, koji se određuju po sljedećem principu:

Za broj kartona - ukoliko ekipa nije dobila niti jedan karton ima 10 bodova, za svaki žuti se skida po bod, dok se za crveni skidaju tri boda.

Pozitivna igra - Za napadački fudbal se može najviše dobiti 10 bodova, minimum 1.

Poštovanje prema protivniku - Recimo, vraćanje lopte nakon auta, izbacivanje lopte nakon povrede. Maksimum 5 bodova, minimum 1.

Poštovanje prema sudiji - maksimum 5, minimum 1 bod.

Ponašanje zvaničnika klubova - maksimum 5, minimum 1.

Ponašanje navijača - maksimum 5, minimum 1 bod.

Prema posljednjem rangiranju Republika Irska, Engleska i Holandija imaju najveće šanse da se domognu mjesta koje vodi u Ligu Evrope, ali ne zaostaju Finska, Danska i Njemačka.

Vest Hem je na prvom mjestu u Engleskoj, oni su najveći favoriti da se nađu u Ligi Evrope ukoliko ne obezbijede ovo takmičenje rezultatski.

Norvežani su tek na 8. mjestu, ali se očekuje da se nađu na dosta boljoj poziciji pred početak Lige Evrope kada se budu znali dobitnici.

Srbija se na ovoj listi nalazi tek na 37. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina jedno mjesto ispred.