latinica  ћирилица
24/02/2015 |  07:11 | Autor: B92

SP 2022. najvjerovatnije u novembru i decembru

Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine može da bude odigrano samo u novembru i decembru, kaže čovjek kojeg je FIFA odredila da ispita moguće termine.

Šeik Salman bin Ebrahim Al-Kalifa je istakao da ne postoji mogućnost da Mundijal bude održan u maju, što su tražili čelnici najjačih evropskih liga, piše Bi-Bi-Si, a prenosi B92.

Prema prvobitnom planu, prvenstvo je trebalo da bude održano tokom ljeta, ali je zbog visokih temperatura, koje bi mogle da predstavljaju rizik za fudbalere, ta opcija odbačena. Isti slučaj je bio i sa potencijalnim datumima u januaru i februaru, zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara.

"Sve strane moraju da pristanu na kompromis, ne samo Evropljani", naglasio je Šeik Salman.

Prvi čovjek organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva Hasan Al Tavadi istakao je da će se povinovati odlukama FIFA.

"Kakva god da bude odluka, mi smo spremni da organizujemo prvenstvo. Svakako ćemo uvesti tehnologiju hlađenja na stadionu, zato što ćemo tako ostaviti nešto za nasljednike", istakao je Al Tavdi.

Prijedlog Šeika Salmana mogao bi da dovede do otpora evropskih klubova, koji potencijalno ne bi željeli da puste svoje igrače da igraju za reprezentaciju u to vrijeme. Međutim, taj predlog je dobio podršku prvog čovjeka UEFA Mišela Platinija. Francuz je već više puta istakao da će Mundijal biti održan tokom zime, zato što neće biti moguće da se igraju utakmice na 40 stepeni.

Pored toga što bi zimsko Svjetsko prvenstvo bilo problem za evropske lige, isti slučaj bi bio i sa Kupom afričkih nacija, koji će u januaru 2013. godine biti održan u Gvineji.

Šeik Salman je istakao da se nada da će njegov prijedlog biti prihvaćen već na sastanku u Dohi, koji je na programu u utorak. Konačna odluka biće donijeta u martu.