latinica  ћирилица
24/02/2015 |  21:56 | Autor: Agencije

Nijemci žele revolucionarne promjene

Svaki peti Nijemac vjeruje da je revolucija jedini način ka istinskoj reformi društva, rezultati su istraživanja koje je sproveo Slobodni univerzitet Berlin iz Berlina.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Antikapitalizam, antifašizam, antirasizam su samo neki od parametara koji su istraživni, te je zaključeno da javnost mnogo više podržava ljevicu nego što se to ranije mislilo.

Zanimljivo je da je petina Nijemaca uvjerena da životni uslovi neće biti poboljšani reformama, već da je neophodna revolucija. Takođe, 20 odsto ispitanika smatra da je uspon neofašizma realna prijetnja za zemlju, dok čak trećina uvjerena da kapitalizam neizbježno vodi ka siromaštvu i gladi.

Osvrćući se na sve aktuelniji antiislamski pokret Pegida, koji izaziva veliku pažnju njemačkih medija, čak 48 odsto Nijemaca je uvjereno da je ksenofobija duboko ukorijenjena u savremenoj Njemačkoj.

Ono što je očigledno, a što je pokazalo i ovo istraživanje, svakako je duboka, ideološka podijeljenost između bivšeg Istoka i Zapada, s tim da izjave koje naginju ka ljevici imaju mnogo veću podršku na istoku zemlje.

Među Nijemcima koji žive na istoku, čak 60 odsto smatra da je socijalizam bio dobra ideja, koja je prilično loše sprovedena. Podrška socijalizmu je očekivano manja na zapadu i iznosi oko 37 odsto.

Čak polovina ispitanika navodi da su u posljednje vrijeme primijetili veću kontrolu nad ljevičarskim disidentima, kako od strane policije, tako i od strane države.

Oko 27 odsto građana je izrazilo bojazan da građane špijuniraju, te da je zemlja na putu ka diktaturi. Ovi ispitanici su izrazili i sumnju u istinsku demokratiju u zemlji jer ekonomija, a ne glasači, uvijek imaju glavnu i posljednju riječ.

Јedan od negativnih zaključaka ovog istraživanja, čiji je cilj bio da se pruži sveobuhvatna slika ljevičarskog ekstremizma u Njemačkoj, jeste da je nasilje vezano za ljevičarski ekstremizam u konstantnom porastu.

Policija i desničarski ekstremisti su glavne mete ljevičarskih napada i ljevičarskog nasilja.

Ljevičarski ekstremisti su u posljednje vrijeme bili osumnjičeni za više vandalskih napada.

Organizatori istraživanja smatraju da je veoma važno redovno analizirati "strukturalne sličnosti između desničarskog i ljevičarskog ekstremizma", što u nekim slučajevima podrazumijeva doktrinarni fanatizam koji može dovesti i do raznih teorija zavjere.