latinica  ћирилица
24/02/2015 |  22:03 | Autor: SRNA

Bijeljina- Promocija knjige "Nemačka geopolitika i Balkan"

Na promociji knjige "Nemačka geopolitika i Balkan", auutor Dušan Proroković je ocijenio da bi Republika Srpska mogla da bude iskorištena za pokretanje međucivilizacijskog dijaloga na ovom prostoru.
Promocija knjige "Nemačka geopolitika i Balkan" Dušana Prorokovića - Foto: SRNA
Promocija knjige "Nemačka geopolitika i Balkan" Dušana ProrokovićaFoto: SRNA

- Ako se takav međucivilizacijski dijalog desio na prostoru srednje Azije, gdje rusko pravoslavno stanovništvo odlično sarađuje sa nizom muslimanskih naroda, ne vidim zašto tako nešto ne bi mogli bar da pokušamo i na Balkanu - rekao je Proroković.

Ovaj predavač na beogradskom Fakultetu za diplomatiju i bezbjednost procjenjuje da je sudbina svih balkanskih država identična, od BiH do Bugarske, kojima prijeti da ih velike sile narednih decenija pretvore u zaštitni pojas koji će sprečavati prodor talasa imigranata ka srednjoj Evropi.

- Odnos Srbije prema Republici Srpskoj, strateški i dugoročno, treba da bude dvostepen. U prvom stepenu treba učiniti sve da bi se Srpska očuvala i od nje se stvorio vitalni dio srpskog etno-prostora - istakao je Proroković.

On je ukazao na opasnost da se međureligijski rascjep koji se desio u BiH, a sada se, kako je rekao, donekle dešava u Bugarskoj i Makedoniji, može iskoristiti za pokretanje novog rata na ovim prostorima.

- Novi ratovi nisu u intresu balkanskih naroda i treba ih se kloniti, ali oni se spolja mogu itetako podstaći, na to ne smijemo da nasjedamo. U tom smislu Republika Srpska može biti iskorištena za pokretanje nekog međucivilizacijskog dijaloga - pojasnio je Proroković.

Prema njegovim riječima, Srbija na unutrašnjem planu narednih decenija mora da podstiče demografski rast, a kao osnovni geopolitički interes navodi potrebu veće prisutnosti na ovom prostoru sila poput Rusije, Kine i islamskih zemalja koje blagonaklono gledaju na srpski faktor.

- Kriza u EU i cijelom zapadnom svijetu je dramatična, ne samo ekonomska, nego i politička, identitetska i demografska, što nisu okolnosti u kojima se može planirati dalje napredovanje i osvajanje novih ekonomskih prostora - navodi on.

Ukazuje, da u takvim okolnostima velike države obično preduzimaju nekakve odbrambene strategije, a kao najvjerovatniju od njih smatra da će balkanskim državama narednih decenija biti namijenjena sudbina graničnih ili izvangraničnih pojasa oko Evrope koji će spriječiti nekontrolisani priliv migranata iz raznih dijelova svijeta.

Proroković je rekao da je knjiga spremljena za stogodišnjicu Prvog svjetskog rata da bi pokazao da interesi srednjoevropskog kontinentalizma i njemačke geopolitičke škole ostaju dugoročni i da se u kontinuitetu provode na Balkanu.