latinica  ћирилица
25/02/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Svjedoci na suđenju Bosniću: Sinovi su nam se borili u Siriji (VIDEO)

Dva svjedoka Tužilaštva BiH potvrdila su danas na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, da su se njihovi sinovi borili u Siriji, te da su prije odlaska na ratište kod optuženog išli na vjersku službu u Bužim.
Bilal Bosnić na sudu - Foto: RTRS
Bilal Bosnić na suduFoto: RTRS

Svjedok Hasaga Crnjenković rekao je da je njegov sin Amir /23/ poginuo u Siriji, gdje je otišao prije osam i po mjeseci.

"Preko `skajpa` sam dobio sliku poginulog sina i tako saznao da je nastradao", rekao je Crnjenković u nastavku suđenja Bosniću pred Sudom BiH.

On kaže da je sina vaspitavao u duhu islama i da ga je odmalena vodio u džamije u Prijedoru i selu Rakovčani, gdje su živjeli.

Crnjenković je posvjedočio da je njegov sin boravio par dana u mjestima Maoča kod Brčkog i Ošve kod Maglaja, koja su poznata kao sjedišta vehabija.

On je potvrdio da je tokom 2013. godine zajedno sa sinom išao na džumu /molitvu/ kod Bosnića u Bužimu, ali da nikada nije čuo da je optuženi pozivao na odlazak u Siriju.

"Odlazak moga sina u Siriju nema veze sa Bosnićem. Moje dijete je bilo islamski nastrojeno i nikoga ne krivim za to što je učinio. Ima onaj ajet koji kaže `Borite se na Alahovom putu svojim imecima i životima` i mislim da ga je to odvelo u Siriju", rekao je Crnjenković.

On tvrdi da njegov sin nikada nije govorio da će otići u Siriju i da nije znao ni kada je otišao.

Svjedok kaže da mu se sin iz Sirije kratko javio telefonom, te da su kasnije ponekad komunicirali preko "skajpa", ali da nisu razgovarali o dešavanjima u toj zemlji.

"Čuo sam da je tamo ratovao i da je bio sa Čečenima. Kasnije sam saznao da je bio sa rođakom Enesom Borovcem", rekao je Crnjenković.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Muharem Borovac potvrdio je da se njegov sin Enes /31/ od novembra 2013. godine nalazi u Siriji, ali da ne zna u kojem je gradu.

"Ne znam kako je otišao i odakle mu pare za odlazak. Kasnije sam saznao da je otišao sa rođakom Amirom Crnjenkovićem koji je poginuo", rekao je Borovac.

On kaže da sa sinom rijetko komunicira zbog loših telefonskih veza, ali da vijesti o njemu sazna od drugog sina iz Slovenije, koji sa Enesom ponekad komunicira preko interneta.

"Tako sam saznao i da je Enes nekoliko puta bio ranjavan", rekao je Borovac.

On tvrdi da mu sin nikada nije spominjao odlazak u Siriju, ali da je rekao da će živjeti u Ošvama, gdje je, osim u Bužimu kod Bosnića, išao na džumu.

Borovac je rekao da je njegov sin išao na molitvu u Ošve, jer se u selu Rakovčani kod Prijedora nije slagao sa džematlijama i mjesnim imamom Elvedinom Softićem u vezi sa načinom klanjanja.

Na kraju današnjeg ročišta, Tužilaštvo BiH je zatražilo novo produženje pritvora za Bosnića, koji mu ističe 1. marta, čemu se odbrana usprotivila i predložila određivanje mjera zabrane.

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva BiH.