latinica  ћирилица
26/02/2015 |  13:47 | Autor: SRNA

Obilježena godišnjica pogibije Trajkovskog

Na Matića brdu kod Stoca danas je obilježeno 11 godina od pogibije članova makedonske delegacije, predvođene tadašnjim predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim.

Makedonski avion kojim je Trajkovski sa saradnicima putovao na investicionu konferenciju u Mostar pao je u blizini sela Rotimlja, oko 15 kilometara jugoistočno od Mostara 26. februara 2004. godine.

U nesreći su, osim Trajkovskog, poginuli članovi njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blazevski i Anita Krishan Lozanovska, zatim Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova, pripadnici obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Božinovski, te piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Na Matića brdu danas je vijence položila porodica Trajkovskog, predstavnici Glavnog štaba Vojske Makedonije, predsjednika Makedonije, Vlade Makedonije, Ministarstva inostranih poslova BiH, Generalštaba Oružanih snaga BiH, grada Mostara, EUFOR-a i Udruženja Makedonaca u BiH.

Ove godine godišnjica smrti Borisa Trjakovskog obilježena je skromnije nego ranije, a na polaganju vijenaca nije bilo viših predstavnika vlasti, osim rukovodstva grada Mostara.

Zamjenik ministra inostranih poslova Makedonije Dragana Kiprijanovska rekla je da će Trajkovski ostati upamćen kao najsvjetliji momenat u novijoj makedonskoj istoriji.

"Ostaće upamćen po skromnosti, posvećenosti građanima i državi, kao čovjek koji je njegovao i učio nas da njegujemo vrijednosti koje nas objedinjuju i drže zajedno", rekla je Kiprijanovska.

Ona je navela da je Trajkovski uradio mnogo za Makedoniju i bio predsjednik svih građana, te da je njegovom smrću izgubila mnogo ne samo Makedonija već i cijeli svijet.

Prema njenim riječima, nakon smrti Trajkovskog Makedonija je nastavila da korača njegovim stopama ka demokratiji i EU.

Kiprijanovska je rekla da su posljednjom istragom o padu makedonskog aviona utvrđeni propusti pilota i sistemski propusti u komunikaciji.