latinica  ћирилица
26/02/2015 |  16:24 | Autor: SRNA

Stratfor: Turska će povećati svoje prisustvo na Balkanu

Američka organizacija za geopolitičke i strateške analize "Stratfor" objavila je novu "Decenijsku prognozu" u kojoj predviđa da će se Rusija rasparčati i da će se njenim slabljenjem evropski uticaj kretati ka istoku ka oblasti u kojima Turska ima istorijske interese.

"Stratfor" predviđa da Turska usmjerava svoju moć ka sjeveru na komercijalni, politički i, potencijalno, vojni način.

"Pošto se EU rasparčava i ekonomije pojedinih članica slabi ili se neke države okreću istoku, Turska će povećati svoje prisustvo na Balkanu, jer je jedina preostala sila koja to može i učiniti", ocjenjuje "Stratfor".

Međutim, prije nego što se to desi, Turska mora da pronaće ravnotežu na domaćoj političkoj sceni.

"Turska je sekularna i muslimanska država. Trenutne vlasti pokušavaju da premoste taj jaz, ali na više načina se udaljavaju od sekularista. U narednim godinama pojaviće se neka nova Vlada. To je trajna pukotina u modernoj Turskoj", navodi se u "Decenijskoj prognozi".

"Stratfor" smatra da će, kao i u mnogim zemljamama, i u Turskoj vlast proširiti svoja ovlaštenja usljed političke nesigurnosti.

"Uz ovaj interni politički sukob, u narednoj deceniji, vojna, obavještajna i diplomatska služba trebaju da evoluiraju u obimu i funkciji. S tim u vezi, u narednoj deceniji, očekujemo ubrzanje rasta Turske kao velike regionalne sile", predviđa "Stratfor".